Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξένα ΜΜΕ: Με τίμημα βαθύ σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ περνά το μνημόνιο στη Βουλή

Ξένα ΜΜΕ: Με τίμημα βαθύ σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ περνά το μνημόνιο στη Βουλή

Η υπερψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας, με τα ξένα ΜΜΕ να εστιάζουν -εκτός από την συνεδρίαση μαραθώνιο- στο εσωτερικό ρήγμα που καταγράφηκε δραματικά και στην απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι πως οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην Αθήνα προδιαγράφουν εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες -με τους περισσότερους να μην αποκλείουν πρόωρες εκλογές.

Η υπερψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας, με τα ξένα ΜΜΕ να εστιάζουν -εκτός από την συνεδρίαση μαραθώνιο- στο εσωτερικό ρήγμα που καταγράφηκε δραματικά και στην απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Στην κάλυψη του ξένου Τύπου, η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι πως οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην Αθήνα προδιαγράφουν εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η επισήμανση σε όλα τα ΜΜΕ πως η κυβέρνηση χρειάστηκε τις ψήφους της αντιπολίτευσης μαζί με την κίνηση για ψήφο εμπιστοσύνης χρησιμοποιείται για να φανεί η διάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -όπως και ακόμη και η διάρκεια της συνεδρίασης, ως αποτελέσμα των χειρισμών της προεδρίας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει την ψηφοφορία για τη διάσωση και βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταρσία που διευρύνεται» βάζει τίτλο το πρακτορείο Reuters.

«Η υποστήριξη της αντιπολίτευσης διασφάλισε την υπεψήφιση, όμως 43 βουλευτές, σχεδόν το ένα τρίτο του κυβερνώντος κόμματος, καταψήφισαν ή απείχαν, αριθμός πολύ υψηλότερος από τους «αντάρτες» των προηγούμενων ψηφοφοριών» τονίζει.

«Έπειτα από μία θυελλώδη, υψηλών τόνων και κατά περιπτώσεις ακόμη και σουρεαλιστική ολονύχτια συζήτηση, οι έλληνες βουλευτές υπερψήφισαν τη συμφωνία που στοχεύει να κρατήσει τη χώρα πάνω από το νερό» γράφει ο Guardian.

«Όμως η ισχυρή ανταρσία στις τάξεις του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ έριξε τον πρωθυπουργό κάτω από τις 120 έδρες και ενίσχυσε τις εικασίες πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε ακόμη και να στραφεί σε πρόωρες εκλογές» συνεχίζει.

«Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης υπερψηφίζεται με αντίτιμο βαθύ σχίσμα» βάζει τίτλο από την πλευρά της η γαλλική Monde, λέγοντας πως ο αριθμός των ανταρτών «δείχνει το ρήγμα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Επισημαίνοντας πως τώρα η σκυτάλη για την ελληνική κρίση πηγαίνει στο Eurogroup αλλά και στο συμβούλιο του ΔΝΤ, η εφημερίδα τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές». Το Σύνταγμα θέτει στην πράξη ως όριο τους 120 βουλευτές για κυβέρνηση μειοψηφίας, και «με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε την πλειοψηφία της» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung βάζει τον ξεκάθαρο τίτλο «ο Τσίπρας κερδίζει, αλλά χάνει τον ΣΥΡΙΖΑ». «Ο πρωθυπουργός βλέπει τους υποστηρικτές του να απομακρύνονται, και έτσι πρέπει να καταφύγει στην ψήφο εμπιστοσύνης» γράφει, λέγοντας πως η υπερψήφιση ήταν μεν «νίκη του πρωθυπουργού, όμως εσωπολιτικά ο αντίκτυπος είναι ηχηρότατος». «Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, δεν έχει ακόμη αρχηγό και ως εκ τούτου δεν έχει λόγο να πιέσει, καθώς δεν θα κέρδιζε τίποτε με νέες εκλογές -ο Τσίπρας είναι πιο δημοφιλής από ποτέ στις δημοσκοπήσεις» εξηγεί η SZ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του πρωθυπουργού «είναι να κερδίσει τον αγώνα στο εσωτερικό του κόμματός του: Βρίσκεται, ενόψει συνεδρίου το Σεπτέμβριο, προ της επιλογής είτε να κηρύξει αμέσως εκλογές και να αποτρέψει την απόπειρα πραξικοπήματος στο ΣΥΡΙΖΑ από τον Π.Λαφαζάνη, είτε να περιμένει το συνέδριο και να ξεκαθαρίσει την ταυτότητα του κόμματος σε μία μάχη με την αριστερή πτέρυγα».

«Ο Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί» γράφει στον τίτλο του το Spiegel, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «περιμένε ανταρσία από τους βουλευτές του, όχι όμως τέτοιας έκτασης». Έτσι, καταφεύγει στην έσχατη λύση της ψήφου εμπιστοσύνης: «Γνωρίζει πολύ καλά πως θα την χάσει, ο αριθμός των 151 μοιάζει εκτός πραγματικότητας», υποστηρίζει το περιοδικό.

«Θα έπρεπε στη συνέχεια να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, πράγμα όμως που έχει αρκετά τακτικά πλεονεκτήματα» συνεχίζει το περιοδικό, λέγοντας πως «μπορεί πλέον άνετα να φορτώσει στους ριζοσπάστες την ευθύνη της αποτυχίας της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, λεπτομέρεια καθόλου δευτερεύουσα σε έναν προεκλογικό αγώνα με τους Έλληνες να επιζητούν σταθερότητα».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Γράφοντας πως η συμφωνία πέρασε, αλλά ο «αυξανόμενος αριθμός των ανταρτών πιέζει τον Τσίπρα», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει παραπάνω από έναν λόγους να διαλέξει την οδό των εκλογών: «Έχει πει πολλάκις πως δεν θέλει να ηγηθεί ούτε κυβέρνησης μειοψηφίας, ούτε «εθνικής ενότητας», και η απήχηση του στις δημοσκοπήσεις είναι μεγάλη -πράγμα που μπορεί να αλλάξει γρήγορα όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα».

«Έχει την επιλογή της λίστας, οπότε μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα τους αντάρτες βουλευτές, και επιπλέον αν έκανε τώρα εκλογές, θα άφηνε ελάχιστο χρόνο στους επικριτές του στον ΣΥΡΙΖΑ να οργανωθούν» συνεχίζει, αναφέροντας επίσης ονομαστικά τον Π.Λαφαζάνη. «Το επίσημο ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται θέμα χρόνου» καταλήγει.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024