«Κύριε Τσίπρα αποτύχατε σε όλα, ο βασιλιάς είναι γυμνός» δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση για την κύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Η κ. Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της καλημερίζοντας τους βουλευτές, καθώς πλησίαζε 7 το πρωί της Παρασκευής και ενώ η συνεδρίαση είχε αρχίσει από τις 2 τα ξημερώματα.

«Πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο, το πιο σκληρό μνημόνιο» είπε, τονίζοντας πως το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» ενταφιάζεται από αυτούς που το δημιούργησαν.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης προστίθεται επάξια στο αρχείο της Ιστορίας, είπε η κ. Γεννηματά. «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέντε χρόνια αντιπολίτευση, βουτηγμένοι στο ψέμα, πέντε μήνες ως κυβέρνηση μεγάλα λόγια, πισωγυρίσματα, ψέματα, ανικανότητα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το copyright του μνημονίου ανήκει αποκλειστικά σε σας κ. Τσίπρα και κ. Καμμένε, όλες οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα φέρουν την υπογραφή σας» είπε.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποδυναμώνει την κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο».

«Αποτύχατε σε όλα, έκπληκτος ομολογείτε ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις» υποστήριξε η κ. Γεννηματά.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός και αρχίζει να αναζητά μέσα από νέα ψέματα φύλλα συκής» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Ειδικός φόρος» Τσίπρα οι απώλειες για συνταξιούχους και μισθωτούς, κατήγγειλε, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των αδέξιων, επικίνδυνων κυβερνητικών χειρισμών.

Σημείωσε ότι η συμφωνία, ακόμα και αν εφαρμοστεί δεν είναι αρκετή. «Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Δεν είναι παρά η τελευταία ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό πρόταγμα για τη χώρα» τόνισε.

Η νέα πολιτική συμφωνία δεν μπορεί παρά να είναι εθνική, υπό τον έλεγχο και τον συντονισμό της Βουλής και μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, πρόσθεσε.

Ζήτησε να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για έναν οδικό χάρτη βημάτων για το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι τα βήματα αυτά θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχή συμφωνία.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα, ζήτησε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για επώδυνα θέματα, να συναινέσει ο κ. Τσίπρας στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, να επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με ευρεία λαϊκή βάση, να αποφευχθεί κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που κινείται στο πλαίσιο των στρεβλώσεων.

«Είναι ώρα για δράση και όχι για απόδραση» δήλωσε και είπε ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τη συνέχεια.

«Ο κύκλος του κοινού ανακοινωθέντος κλείνει. Στο εξής κάθε νομοθετική πρωτοβουλία θα κρίνεται θα αξιολογείται και η στάση μας θα αποφασίζεται κατά περίπτωση» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Γεννηματά δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ με αίσθηση ευθύνης δίνει θετική ψήφο στη συμφωνία, ψήφος που δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος ανοχής και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ