Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εβδομήντα χρόνια από το πυρηνικό Ολοκαύτωμα στο Ναγκασάκι

Εβδομήντα χρόνια από το πυρηνικό Ολοκαύτωμα στο Ναγκασάκι

Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από την ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Οι παρευρισκόμενοι σε εκδήλωση στο Πάρκο Ειρήνης του Ναγκασάκι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από την ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Οι παρευρισκόμενοι σε εκδήλωση στο Πάρκο Ειρήνης του Ναγκασάκι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή καλεσμένων από 75 χώρες. Ανάμεσά τους ήταν και η αμερικανίδα πρεσβευτής Κάρολιν Κένεντι.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάγνωση μίας διακήρυξης από παιδιά και στις 11:02 τοπική ώρα (την ώρα που έπεσε η ατομική βόμβα), οι καμπάνες ήχησαν και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στις ομιλίες τους, ένας από τους επιζώντες της επίθεσης του Αυγούστου του 1945, καθώς και ο δήμαρχος του Ναγκασάκι άσκησαν κριτική στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντσο Άμπε να μειώσει τους περιορισμούς που αφορούν τη δράση του ιαπωνικού στρατού.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός προωθεί νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις της θα μπορούν να λειτουργούν εκτός πλαισίου ενός αμυντικού δόγματος και θα μπορούν να στέλνουν δυνάμεις εκτός Ιαπωνίας, για τη συνδρομή συμμαχικής χώρας.

Ο δήμαρχος της πόλης, Τομιχίσα Τάουε, είπε ότι επικρατεί «γενικευμένη ανησυχία» για τα σχέδια του Σίντσο Άμπε.

Μάλιστα, αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου, καθώς δεν αποκλείει τη μεταφορά πυρηνικών όπλων ξένων δυνάμεων από τον ιαπωνικό στρατό.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί από την Κάτω Βουλή και η κυβέρνηση συνασπισμού του Άμπε διαθέτει την πλειοψηφία και στην Άνω Βουλή.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι αντίθετη σε κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της χώρας.

Ο 86χρονος επιζών της επίθεσης, Σουμιτέρου Τανιγκούτσι, ο οποίος ήταν 16 ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι, περιέγραψε τα τραύματά του.

Η ομιλία του ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της τελετής. Ο Σουμιτέρου Τανιγκούτσι περιέγραψε τον τρόπο που το δέρμα του κρεμόταν από τα χέρια του και στη συνέχεια στράφηκε στο Σίντσο Άμπε που καθόταν εκεί κοντά.

Μην ανακατεύεστε με το ειρηνευτικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας, τον προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι δεν θα δεχθεί τη νέα νομοθεσία.

Οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιάπωνας πρωθυπουργός ήταν παρών στην τελετή μνήμης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για μία Ιαπωνία χωρίς πυρηνικά όπλα.

«Ως το μοναδικό έθνος στον κόσμο που έχει δεχτεί πυρηνική επίθεση σε καιρό πολέμου, ανανεώνω τη δέσμευσή μου να διαδραματίσω έναν ηγετικό ρόλο στην διεκδίκηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα και στις τρεις αρχές αποχής από τα πυρηνικά» δήλωσε από την πλευρά του, ο ιάπωνας πρωθυπουργός από το Πάρκο Ειρήνης του Ναγκασάκι.

Οι αρχές αυτές είναι η πολιτική της Ιαπωνίας να μην κατέχει ή να μην κατασκευάζει πυρηνικά όπλα και να μην επιτρέπει σε τρίτους να τα μεταφέρουν στο έδαφός της.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι απηύθυνε μία έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες: «Κάνω έκκληση από το Ναγκασάκι και απευθύνομαι στον πρόεδρο Ομπάμα και στους επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων και σε όλους τους πολίτες του κόσμου: σας παρακαλώ ελάτε στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα και δείτε από μόνοι σας ακριβώς τι συνέβη κάτω από εκείνα τα σύννεφα μανιταριού πριν από 70 χρόνια».

Το 1945, οι ΗΠΑ έριξαν δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα. Από την πυρηνική επίθεση στη Χιροσίμα σκοτώθηκαν περίπου 140.000 κάτοικοι της πόλης, ενώ από την επίθεση στο Ναγκασάκι περίπου 70.000.

Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν την Ιαπωνία να παραδοθεί στις 15 Αυγούστου του 1945 τερματίζοντας έτσι τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 6 Αυγούστου, η Χιροσίμα πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης με την παρουσία της αμερικανίδας πρεσβευτού στην Ιαπωνία Κάρολιν Κένεντι και της Ρόουζ Γκότεμελερ, υφυπουργού αρμόδιας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και των θεμάτων διεθνούς ασφαλείας.

Σε μήνυμα που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ανέφερε: «Το Ναγκασάκι πρέπει να είναι το τελευταίο, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μελλοντική χρήση πυρηνικών όπλων. Οι ανθρωπιστικές συνέπειες είναι πολύ μεγάλες. Όχι άλλα Ναγκασάκι, όχι άλλες Χιροσίμα».

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024