Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφ' όλης της ύλης ανασκόπηση με τους θεσμούς, ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα

Εφ’ όλης της ύλης ανασκόπηση με τους θεσμούς, ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα

Ανασκόπηση των ανοιχτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης, με στόχο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει στο νέο Μνημόνιο και στο νέο δάνειο πριν τις 20 Αυγούστου έγινε στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς. Το απόγευμα συνεδριάζει υπό τον Αλ.Τσίπρα το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής.

Ανασκόπηση των ανοιχτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης, με στόχο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει στο νέο Μνημόνιο και στο νέο δάνειο πριν τις 20 Αυγούστου έγινε στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων -για το οποίο ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM απάντησαν στις προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά- τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας 25 δισ. ευρώ, αλλά και θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Mετά τη συνάντηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ένα από αυτά αφορά στο χρονοδιάγραμμα, «στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη».

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το αγροτικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Επίσης, το πώς θα λειτουργεί και ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι δεν τέθηκε το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και που συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πάντως, στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Το απόγευμα συνεδριάζει υπό τον Αλ.Τσίπρα το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, όπου θα γίνει μια συνολική αποτίμηση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι η επίτευξη της συμφωνίας θα βάλει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα.

Αναγνώρισε όμως ότι η συμφωνία έχει αγκάθια, καθώς «είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιστάθμιση αυτών των πολιτικών με αντίρροπα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ειδικά στους αγρότες, όπως τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024