Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη σκηνή το «Έγκλημα και Τιμωρία»  με Ιορδανίδη και Ματίκα

Στη σκηνή το «Έγκλημα και Τιμωρία» με Ιορδανίδη και Ματίκα

Ελισάβετ Σταμοπούλου Το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι ανεβαίνει στο θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία του γεωργιανού σκηνοθέτη και αναμορφωτή του θεάτρου του τόπου του, Λεβάν Τσουλάτζε. Μαζί με τον Τάσο Ιορδανίδη και μετά το «Λεωφορείο ο πόθος», που ανέβηκε κατά την περσινή καλλιτεχνική σεζόν, έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο «στοίχημα». […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι ανεβαίνει στο θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία του γεωργιανού σκηνοθέτη και αναμορφωτή του θεάτρου του τόπου του, Λεβάν Τσουλάτζε.

Μαζί με τον Τάσο Ιορδανίδη και μετά το «Λεωφορείο ο πόθος», που ανέβηκε κατά την περσινή καλλιτεχνική σεζόν, έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο «στοίχημα». Ανανεώνουν τη συνεργασία τους και συμπράττουν ξανά για να «διαβάσουν» ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα.

Συναντούν τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στο ρόλο του Ανακριτή και τη Θάλεια Ματίκα στο ρόλο της Σόνιας.

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης θα είναι ο ανακριτής «Πορφύρης Πέτροβιτς». Μέσω του χαρακτήρα του προβάλλονται τα λεπτά όρια ανάμεσα στα οποία πρέπει να κινηθεί ο ανακριτής-δημόσιος λειτουργός κι ο ανακριτής–άνθρωπος.

Η Θάλεια Ματίκα θα είναι η Σόνια Μαρμελάντοβνα. Ένας «άγγελος επί γης»,μία «αγία πόρνη», μία άλλη «Μαρία Μαγδαληνή». Τη σκηνή δυναμιτίζει η σχέση της με τον Ρασκόλνικωφ (Τάσος Ιορδανίδης), τον οποίο ακολουθεί μέχρι το τέλος παρά το ότι της ομολογεί τα εγκλήματά του.

Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσει κανείς τη σχέση ανάμεσα στον Πορφύρη και τον Ρασκόλνικωφ, ενώ τα βλέμματα τραβά η δύσκολη εκείνη στιγμή που ο ανακριτής λέει στον δεύτερο να παραδοθεί για να μειώσει την ποινή του.

Οι τύψεις, τα διλήμματα, η παράνοια, αλλά και ο αβυσσαλέος κόσμος του εγκλήματος φωτίζονται με μια ουμανιστική και προφητική ματιά.

Σε συνέντευξή του στο in.gr o Λεβάν Τσουλάτζε μιλώντας για το έργο είχε σημειώσει: «Πρόκειται για μια ιστορία σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να βρουν οι άνθρωποι την πορεία τους προς το Θεό. Κάποιοι πρέπει να καταστραφούν, να πιάσουν πάτο, να βιώσουν άσχημες καταστάσεις για να ανέβουν. Αυτή είναι η φιλοσοφία. Όλοι μας όταν είμαστε νέοι θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, να συγκρουστούμε με τον κόσμο. Ο Ντοστογιέφσκι θέλει να δείξει πως όταν θέλεις να συγκρουστείς με τον κόσμο, θα συγκρουστείς και με τον εαυτό σου».

Αναφερόμενος στο μήνυμα που θέλει να στείλει στο κοινό είχε επισημάνει: «Προσπαθώ ώστε να καταλάβει το κοινό αυτό που θέλει να πει ο Ντοστογιέφσκι. Είναι ένας ευρωπαϊκός συγγραφέας, δεν είναι μόνο για Ρώσους. Είναι πολύ κοντά στον Ντίκενς για παράδειγμα. Κάνει όμως και κάτι έξω από το συνηθισμένο, είναι πιο »αιματηρός», διακατέχεται από ειρωνεία».

Όσον αφορά στην απόφασή του να σκηνοθετήσει στην Ελλάδα είχε πει: «Μια γυναίκα από τη χώρα μου, τη Γεωργία, ήρθε και με βρήκε. Δεν την ήξερα, αλλά με γνώριζε εκείνη. Με έφερε σε επαφή με τον Τάσο Ιορδανίδη, που είχε ζητήσει να γίνει η συνάντηση, και έτσι ξεκίνησε όλο αυτό».


Πληροφορίες

Διασκευή – Σκηνοθεσία/Φωτισμοί/Μουσική επιμέλεια: Λεβάν Τσουλάτζε
Μετάφραση (από τα γεωργιανά) : Xάτια Γκόσουα
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης (ανακριτής Πορφύρης), Τάσος Ιορδανίδης (Ρασκόλνικοφ), Θάλεια Ματίκα (Σόνια), Σοφία Πανάγου (Ντούνια), Δημήτρης Καπετανάκος (Ραζουμίχιν), Δημήτρης Διακοσάββας (γριά τοκογλύφος-Λούζιν) και ο Θοδωρής Κατσαφάδος (Μαρμελάντωφ).

Θέατρο Άνεσις, Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι
Μέρες & ώρες: Τετάρτη και Κυριακή στις 19.30, Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη & Πέμπτη 16 ευρώ, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 19 ευρώ, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές & άνω των 65 χρόνων 14 ευρώ, άνεργοι 10 ευρώ
Προπώληση: ταμείο του θεάτρου, Viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt

entertainment.in.gr

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024