Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι «χρυσοί» Έφηβοι έστεψαν την Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης

Οι «χρυσοί» Έφηβοι έστεψαν την Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης

Το ελληνικό μπάσκετ είναι εδώ! Η Εθνική Εφήβων έπειτα από εκπληκτική ανατροπή και συγκλονιστική εξέλιξη του αγώνα, κατάφερε να επιστρέψει από το -14 και να επικρατήσει της Τουρκίας με 64-61 στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στο κατάμεστο κλειστό του Βόλου. Η γαλανόλευκη που «κυνηγούσε» στο σκορ σχεδόν σε όλο το ματς, προσπέρασε στο 36' με τρίποντο του Μιλεντίγεβιτς (57-54) και έκτοτε είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια, έπειτα από 7 χρόνια! Στο τέλος, η αναμέτρηση κρίθηκε στην τακτική των φάουλ και των βολών, όπου η Εθνική έδειξε πιο ψύχραιμη για να σηκώσει το τρόπαιο που είχε κατέκτησε και το 2008 στον Πύργο. MVP της διοργάνωσης αναδείχτηκε ο Χαραλαμπόπουλος που ήταν και ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής στον τελικό με 23 πόντους.

Το ελληνικό μπάσκετ είναι εδώ! Η Εθνική Εφήβων έπειτα από εκπληκτική ανατροπή και συγκλονιστική εξέλιξη του αγώνα, κατάφερε να επιστρέψει από το -14 και να επικρατήσει της Τουρκίας με 64-61 στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στο κατάμεστο κλειστό του Βόλου.

Η γαλανόλευκη που «κυνηγούσε» στο σκορ σχεδόν σε όλο το ματς, προσπέρασε στο 36′ με τρίποντο του Μιλεντίγεβιτς (57-54) και έκτοτε είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια, έπειτα από 7 χρόνια!

Δείτε το φωτορεπορτάζ του αγώνα…

Στο τέλος, η αναμέτρηση κρίθηκε στην τακτική των φάουλ και των βολών, όπου η Εθνική έδειξε πιο ψύχραιμη για να σηκώσει το τρόπαιο που είχε κατέκτησε και το 2008 στον Πύργο, κερδίζοντας τότε τη Λιθουανία στον τελικό.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ανατροπής το «καθαρό μυαλό» της ελληνικής επίθεσης από το τζάμπολ της αναμέτρησης και MVP της διοργάνωσης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, με 23 πόντους (7π. στο 4ο δεκ.) και 4/4 βολές στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα! Άξιος συμπαραστάτης του και σήμερα ο Γιώργος Παπαγιάννης των διαδοχικών νταμπλ νταμπλ, με 12 πόντους και 15 ριμπάουντ! Καθοριστικά και τα 2 τρίποντα του Ιάκωβου Μιλεντίγιεβιτς (8π., όλους στο 4ο δεκ.) στον επίλογο του αγώνα.

Η εξέλιξη του αγώνα…

Στο πρώτο δεκάλεπτο, οι Τούρκοι παίζοντας πιεστική άμυνα, έκλεισαν τους διαδρόμους για την Εθνική και στην επίθεση χτύπησαν με έξυπνες επιλογές κοντά και μακριά από το καλάθι για να προηγηθούν ακόμα και με +10 (9-19 9′).

Το ίδιο σκηνικό παρέμεινε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου οι Τούρκοι κυριάρχησαν λόγω της καλής άμυνάς τους και έδειχναν να ελέγχουν τον ρυθμό (14-25 12′). Ένα μικρό ξέσπασμα της Εθνικής με πόντους από τον Δίπλαρο και τον Χαραλαμπόπουλο επανέφερε τη διαφορά σε μικρότερες τιμές (19-25).

Ωστόσο, τα πολλά χαμένα ριμπάουντ, τα χαμηλά ποσοστά στην ελληνική επίθεση και η καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους Τούρκους, έδωσαν ξανά τον πλήρη έλεγχο στον αντίπαλο (21-31 18’), 25-37 20’). Ο Κορκμάζ δεν αναχαιτίστηκε ποτέ από την ελληνική άμυνα και μοιραία η Εθνική πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια με σκυμμένο κεφάλι.

Η Εθνική είχε δύο πρόσωπα στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι γρήγορες και ορθολογικές επιλογές στην επίθεση δημιούργησαν ένα σερί 10-0 για τη «γαλανόλευκη» μετατρέποντας το 25-39 (-14 στο 22′) σε 35-39 (25′).

Η διαφορά έπεσε και στο -3 (38-41 26′), αλλά το «come back» της Εθνικής δεν είχε διάρκεια, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι που πίεσαν στην άμυνα (12 κλεψίματα σε 30′) να απαντήσουν με ένα δικό τους σερί 7-0 (38-48).

Στο ίδιο διάστημα, οι Ελληνες διεθνείς έχασαν την ταχύτητα στην επίθεση και τα ελεύθερα σουτ κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι για να γίνουν ξανά «αφεντικά» του αγώνα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, μίλησε η ελληνική ψυχή! Τα απανωτά τρίποντα από Σκουλίδα, τον Χαραλαμπόπουλο και τον Μιλεντίγεβιτς (πέτυχαν 4/4 από τα 6.75μ.) έφεραν το ματς στην κόψη του ξυραφιού, μάλιστα το τελευταίο έμελλε να είναι αυτό που έδωσε το προβάδισμα (57-54) για πρώτη φορά στην ελληνική ομάδα στο 36′.

Το γήπεδο πήρε «φωτιά» και η Εθνική δεν μπορούσε πια να χάσει. Η Τουρκία ήταν μπροστά για 36 λεπτά, αλλά η ψυχολογία την είχε εγκαταλείψει. Οι διεθνείς από τη στιγμή που μπήκαν σε θέση οδηγού στο σκορ ήξεραν ότι δεν μπορούν να χάσουν και πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να φτάσουν τελικά, έστω και με την… ψυχή στο στόμα στη μεγάλη νίκη και την κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 25-37, 41-48, 64-61.

Διαιτητές: Ρίζικ (Ουκρανία), Ματζόνι (Ιταλία), Καρντούμ (Κροατία)

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 3, Ντουζίδης, Μιλεντίγιεβιτς 8 (2), Φλιώνης 2, Μιχαλούτσος, Μουράτος 2, Σκουλίδας 8 (2), Χρηστίδης, Δίπλαρος 6 (1), Σκορδάς, Παπαγιάννης 12 (15ρ), Χαραλαμπόπουλος 23 (2).

Τουρκία (Ντερίν): Αλ 10 (2), Γιλμάζ, Οντσέλ, Τασκιράν 12 (2), Ούλκερ 13 (2), Μπερίσα, Κορκμάζ 15 (1), Ντουρμάζ 3 (1), Γκαζί 2, Μπαϊράκ 4, Γιουρτσεβέν 2, Τουντς.

Στην κορυφαία πεντάδα Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος

Ο ΜVP του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων του Βόλου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, είδε το όνομα του να αναγράφεται και στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης, την οποία συνέθεσαν ο συμπαίκτης του και στον Παναθηναϊκό, Γιώργος Παπαγιάννης, ο Λιθουανός φόργουορντ, Μαρτίνας Βάρνας, ο Τούρκος γκαρντ, Φουρκάν Κορκμάζ, και ο Βόσνιος γκαρντ, Έντιν Άτιτς.

* Η Λιθουανία επικράτησε με 74-49 της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στον «μικρό τελικό» και «ανέβηκε» στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1. ΕΛΛΑΔΑ –ΧΡΥΣΟ
2. Τουρκία –ΑΣΗΜΕΝΙΟ
3. Λιθουανία –ΧΑΛΚΙΝΟ
4. Βοσνία
5. Σερβία
6. Γαλλία
7. Ισπανία
8. Γερμανία
9. Ρωσία
10. Λετονία
11. Ιταλία
12. Κροατία
13. Φινλανδία
—————– –ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
14. Μαυροβούνιο
15. Ουκρανία
16. Τσεχία

Σπ. Κόλλιας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024