Τους λόγους που οι οικονομίες των ιδρυτικών κρατών μελών της ζώνης του ευρώ αποκλίνουν μεταξύ τους επιχειρεί να αναδείξει έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και η οποία βρίθει αναφορών για την Ελλάδα. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το έλλειμμα θεσμών, η ανεπάρκεια στην ποιότητα των εγχώριων ιδρυμάτων και το έλλειμμα διακυβέρνησης επηρεάζει αρνητικά την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και ως εκ τούτου την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Τους λόγους που οι οικονομίες των ιδρυτικών κρατών μελών της ζώνης του ευρώ αποκλίνουν μεταξύ τους επιχειρεί να αναδείξει έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και η οποία βρίθει αναφορών για την Ελλάδα.
 

Η ΕΚΤ υποστηρίζει αρχικά πως βασικός λόγος που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη πραγματική σύγκλιση στη ζώνη του ευρώ είναι η θεσμική ανεπάρκεια σε κράτη όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το έλλειμμα θεσμών, η ανεπάρκεια στην ποιότητα των εγχώριων ιδρυμάτων και το έλλειμμα διακυβέρνησης επηρεάζει αρνητικά την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και ως εκ τούτου την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. «Χώρες με υψηλότερη βαθμολογία από την άποψη της διακυβέρνησης τείνουν να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος», αναφέρει η έκθεση.

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει πως οι χώρες με τις διαρθρωτικές δυσκαμψίες επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία συνέβαλε στην απότομη αντιστροφή της σύγκλισης στην ζώνη του ευρώ. «Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης των 12 και κυρίως η Ελλάδα και η Πορτογαλία είχαν πολύ άκαμπτες αγορές προϊόντων και εργασίας πριν από την κρίση», αναφέρει η έκθεση.

Ειδικά για την Ελλάδα στην έκθεση αναφέρεται πως η εκτίναξη της εγχώριας ζήτησης, που συνεχίστηκε για πολλά χρόνια οδήγησε σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα αυτού, η δημοσιονομική πολιτική ήταν υπερβολικά προκυκλική κατά τη διάρκεια των ετών της αλματώδους ανάπτυξης, καθώς οι προϋπολογισμοί βασίστηκαν στη παραδοχή ότι τα υψηλά έσοδα που παράγονται από μη βιώσιμη εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσουν να δημιουργούνται στα επόμενα χρόνια.  Με την έναρξη της σοβαρής κρίσης, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν απότομα, με αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση του δημόσιου χρέους.

Η ΕΚΤ εστιάζει και στην υπερβολική ανάπτυξη του ιδιωτικού πιστωτικού τομέα που οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στις πλέον αδύναμες χώρες στον τομέα αυτό κατατάσσει τις Ιρλανδία, Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό της Ελλάδα και Πορτογαλία.

Η έκθεση αναφέρεται σε έκταση στα υψηλά επίπεδα ακαμψίας στις αγορές προϊόντων και εργασίας που εμφανίζουν Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται πως λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλά εγχώρια εμπόδια στον ανταγωνισμό παραμένουν στους τομείς των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η αύξηση της παραγωγικότητας να είναι περιορισμένη.

«Κατά την περίοδο της κρίσης οι δυσκαμψίες αυτές αυξήθηκαν το οικονομικό κόστος της προσαρμογής», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr