Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκωσία: Πολύ νωρίς να μιλάμε για συμφωνία στο Κυπριακό

Λευκωσία: Πολύ νωρίς να μιλάμε για συμφωνία στο Κυπριακό

Υπάρχει κοινή αντίληψη από τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για αριθμό θεμάτων του Κυπριακού, αλλά «δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε για κατάληξη, ούτε για συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας ότι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού.

Υπάρχει κοινή αντίληψη από τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για αριθμό θεμάτων του Κυπριακού, αλλά «δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε για κατάληξη, ούτε για συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας ότι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι οι Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν και στη συνέχεια θα ενημερώσουν τους διαπραγματευτές, ώστε να επιχειρήσουν, το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουν εκεί και όπου υπάρχει κοινό έδαφος.

Σχολιάζοντας το θέμα των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «ενδεχομένως να υπάρχει μεταβατική περίοδος για την εναρμόνιση των περιοχών, που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση». Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μόνιμων παρεκκλίσεων, ξεκαθάρισε ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται κάτι τέτοιο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα, Δευτέρα, είναι η τελευταία πριν τις διακοπές του Αυγούστου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις διαφαίνονται τα ακόλουθα:

Στο θέμα των περιουσιών αναγνωρίζεται το δικαίωμα του ιδιοκτήτη, παραπέμποντας, ωστόσο και στην υπόθεση Δημόπουλος (το ΕΔΑΔ υποβάθμισε βασικά τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη). Παράλληλα, όμως, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα θέματα που αφορούν τον χρήστη και επιχειρείται η διαμόρφωση κατηγοριών. Είναι σαφές πως μέσα από την κατηγοριοποίηση των χρηστών θα γίνει προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό μέσα από θεραπείες, όπως είναι οι αποζημιώσεις. Μετά την επίτευξη συμφωνίας θα συσταθεί μια επιτροπή περιουσιών, η οποία θα αποτελείται από ένα Ελληνοκύπριο, ένα Τουρκοκύπριο και ένα ξένο, που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων που θα προκύπτουν.

Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, η συμφωνία που υπάρχει είναι να συζητηθεί επί της ουσίας και με χάρτες στο τέλος της διαδικασίας. Τα κριτήρια που συζητούνται συνδέονται και με το περιουσιακό, είναι γενικού χαρακτήρα και δεν προκύπτει επί του παρόντος αποτέλεσμα. Είναι σαφές από συζητήσεις της τουρκικής πλευράς με τρίτους ότι η έκταση του εδάφους που θα παραμείνει υπό το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, δεν θα απέχει από τον χάρτη του σχεδίου Ανάν. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτη φάση η τουρκική πλευρά θα ανεβάσει τον πήχη και τα ποσοστά.

Σημειώνεται πως υπάρχει από τουρκικής πλευράς η θέση, που δεν τέθηκε ακόμη επισήμως, πως όσο περισσότεροι Ελληνοκύπριοι επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου.

Στο θέμα της διακυβέρνησης, εκείνο στο οποίο, ως γνωστό, ακόμη δεν υπάρχει κατάληξη είναι το θέμα της Προεδρίας. Ξένη διπλωματική πηγή ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο θέμα αυτό μέσα από μια φόρμουλα, που θα τύχει επεξεργασίας και θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.

Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά δεν κάνει πίσω στο θέμα αυτό και πως η ελληνοκυπριακή είναι αυτή που αναζητεί διέξοδο, μέσα από μια συνταγή, που θα περιέχει και την εκ περιτροπής. Ενδεχομένως μέσα από την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος. Μια σκέψη είναι η εκ περιτροπής να ισχύσει στον πρόεδρο, που δεν θα έχει αρμοδιότητες και μόνιμα θα είναι πρωθυπουργός Ελληνοκύπριος.

Τέλος, στο θέμα των εγγυήσεων η τουρκική πλευρά επιχειρεί να συντηρήσει προσδοκίες στους Ελληνοκύπριους. Δίνεται η εντύπωση πως η τουρκική πλευρά θα αναζητήσει μια φόρμουλα διαφοροποίησης του υφιστάμενου συστήματος, ενδεχομένως μεταβατικής διάρκειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024