Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σε διακοπές με τη Bess

Όπως κι πάντα, έτσι κι φέτος θα περάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές στην Ελλάδα. Άρχισα κιόλας να μετράω τις μέρες που απομένουν: 11 και σήμερα. Η φετινή προοπτική με ενθουσιάζει όλο και περισσότερο διότι για πρώτη φορά θα πάρουμε μαζί μας τη Μπες («Bess»), το εννέα μηνών κουτάβι μας.



Όπως κι πάντα, έτσι κι φέτος θα περάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές στην Ελλάδα. Άρχισα κιόλας να μετράω τις μέρες που απομένουν: 11 και σήμερα. Η φετινή προοπτική με ενθουσιάζει όλο και περισσότερο διότι για πρώτη φορά θα πάρουμε μαζί μας τη Μπες («Bess»), το εννέα μηνών κουτάβι μας.

Η Μπες, που το επίσημο πιστοποιημένο της όνομα είναι «Ramnous Woman in Love d’Alice» (μου αρέσει η μεταγραφή «Ραμνούς Γούμαν ιν Λοβ ντ’ Άλις»), είναι καθαρόαιμη σκύλα της αγγλικής ράτσας Τζακ Ράσελ Τεριέ. Οι γονείς της ήταν μετανάστες, διαφορετικών ιθαγενειών: η μεν Άλις γεννήθηκε στη Σουηδία, ο δε Όσκαρ στην Ολλανδία. Αλλά κρίνουμε ότι η Μπες είναι απλά και μόνο Ελληνίδα, επειδή γεννήθηκε στον Ραμνούντα της Αττικής, στις 30 Οκτωβρίου 2014. Η ανθρώπινη μητέρα της, Monique Gorissen, φροντίζει για περίπου οχτώ σκυλιά της ίδιας ράτσας και παράλληλα διατηρεί εκτροφείο (για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της στο http://www.ramnous.eu/main.html). Ήμασταν τυχεροί γιατί είχαμε αρχίσει να συζητάμε με τη Μονίκ για την δυνατότητα να αγοράσουμε ένα κουτάβι από αυτή τρεις μόλις μήνες πριν η Άλις κυοφορήσει και πάλι. Φέραμε τη Μπες στο σπίτι μας λίγες μόνο μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ήταν πολύ μικρή κι ευάλωτη, κι εμείς ανησυχούσαμε λίγο για το αν θα τα καταφέρναμε.

Η σχέση μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπων είναι, κατά την άποψή μου, ένα από τα θαύματα της εξέλιξης. Η φροντίδα για ένα σκυλί είναι κάτι που σε εκπολιτίζει, και η αγάπη, η πίστη και η αφοσίωση που παίρνεις για αντάλλαγμα αποτελούν μια ατελείωτη πηγή χαράς και ευχαρίστησης. Βεβαίως το ήξερε αυτό ο Όμηρος, ο οποίος περιέγραψε, με τόσο πολύ συναίσθημα, την αντίδραση του Άργου στην επιστροφή του κυρίου του, του Οδυσσέα, μετά από τόσα πολλά χρόνια αναμονής. Έτσι, η σχέση σκύλου-ανθρώπου παρουσιάζεται με σημαίνοντα τρόπο στην αυγή της δυτικής λογοτεχνίας.



Η Μπες έχει όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της ράτσας της: σωματικά είναι μικρή και ευέλικτη, με δυνατά πόδια, ένα κοντό λευκό τρίχωμα (με μαύρες και καφέ κηλίδες) και μια ωραία φουντωτή ουρά. Το κεφάλι της είναι σχετικά μικρό, τα αυτία της είναι εύκαμπτα, τα μάτια της διαυγή. Όσον αφορά την προσωπικότητά της, είναι έξυπνη, δραστήρια, περιπετειώδης και υπάκουη. Από τις πρώτες της μέρες μαζί μας μαθαίνει συνέχεια. Ο σύντροφός μου, ο Ντέιβιντ, την εκπαιδεύει, με επαγγελματική βοήθεια. Θεωρητικά τουλάχιστο, κατανοεί πλέον τις παραμέτρους και τα όρια γύρω της. Και ταυτόχρονα, καθώς είναι σκανταλιάρικη, φιλοπερίεργη και έχει μεγάλη πλάκα, προσπαθεί συχνά να παραβιάσει αυτά τα όρια. Της αρέσει να παίζει (συνέχεια, συνέχεια…) και με κάνει να γελάω συχνά. Σήμερα, για παράδειγμα, ο Ντέιβιντ είχε σηκωθεί νωρίς και εγώ αποφάσισα να χουζουρέψω λίγο. Η Μπες, ωστόσο, δεν το ανεχόταν αυτό: αφού βαρέθηκε την τεμπελιά μου, πήδηξε πάνω στο κρεββάτι με ενθουσιασμό και με ξύπνησε με φιλάκια και σκουντήματα. Δεν ξανακοιμήθηκα.

Ο Ντέιβιντ και εγώ μεγαλώσαμε με σκυλιά της ίδιας ράτσας στις οικογένειές μας, κι επομένως η παρουσία της Μπες στη ζωή μας έχει ξεκλειδώσει πολλές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι σαν να έχουμε πάλι πρόσβαση σε ένα κομμάτι της ζωής μας που ως τώρα έμενε ξεχασμένο και θολό. Κοντολογίς, η Μπες είναι η μεγάλη μας χαρά. Ανυπομονούμε πάρα πολύ να την πάρουμε σε διακοπές μαζί μας. Θα γράψω για τις εμπειρίες μας όταν ξαναβρεθούμε κι οι τρείς μας στην Αθήνα, τέλη Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, εύχομαι σε όλους μου τους αναγνώστες «καλές διακοπές» και «καλό καλοκαίρι». Και με την ελπίδα ότι θα σας εντυπωσιάσουν, έχω επισυνάψει μερικές φωτογραφίες για την αγαπημένη μας Μπες.

Τζων Κίττμερ
26 Ιουλίου 2015

Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται για την φροντίδα σκυλιών, μπορώ να προτείνω τις δραστηριότητες της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης SAPT Hellas, η οποία διοργανώνει τα εξής προγράμματα: εκστρατεία ενημέρωσης για τη σωστή συμπεριφορά προς τους σκύλους, θεραπευτική επαφή με σκυλιά για τους ευάλωτους ανθρώπους, και υιοθεσία αδέσποτων σκύλων. Περισσοτερά στοιχεία είναι διαθέσιμα στο: http://sapt.gr/

Τζων Κίττμερ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024