Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα: «Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να πετύχουν οι Κενυάτες»

Ομπάμα: «Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να πετύχουν οι Κενυάτες»

Με μία παθιασμένη ομιλία, φορτισμένη με τη δική του υπερηφάνεια για την αφρικανική του κληρονομιά, ολοκλήρωσε το ταξίδι της επιστροφής του στα πάτρια εδάφη ο Μπαράκ Ομπάμα. «Είμαι ο πρώτος Κενυάτης-Αμερικανός που γίνομαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε μέσα σε ένα κατάμεστο γυμναστήριο στο Ναϊρόμπι την Κυριακή, χρησιμοποιώντας το παράδειγμά του για να πείσει ότι «ότι δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πετύχει κανείς» ακόμη και στις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Με μία παθιασμένη ομιλία, φορτισμένη με τη δική του υπερηφάνεια για την αφρικανική του κληρονομιά, ολοκλήρωσε το ταξίδι της επιστροφής του στα πάτρια εδάφη ο Μπαράκ Ομπάμα. «Είμαι ο πρώτος Κενυάτης – Αμερικανός που γίνομαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε μέσα σε ένα κατάμεστο γυμναστήριο στο Ναϊρόμπι την Κυριακή, χρησιμοποιώντας το παράδειγμά για να πείσει ότι «ότι δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πετύχει κανείς» ακόμη και μέσα από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Οι προσωπικές πινελιές δεν έλειψαν – όπως δεν λείπουν σχεδόν πότε – από την ομιλία του αμερικανού προέδρου. «Βρίσκομαι εδώ ως πρόεδρος μίας χώρας που βλέπει την Κένυα ως σημαντικό εταίρο. Βρίσκομαι εδώ ως φίλος που θέλει να δει την Κένυα να πετυχαίνει», τόνισε σε ένα πλήθος περίπου 5.000 ατόμων, στους οποίους τον σύστησε η αδελφή του Αούμα – και πολλοί εκ των οποίων είχαν δώσει «μάχη» για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο.

Μέσα σε ένα χαρούμενο κράμα από χειροκροτήματα και γέλια, ο αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε περιγράφοντας μία χαλαρή εικόνα από την πρώτη του επίσκεψη στην Κένυα, τη δεκαετία του ’80, όταν τον είχε υποδεχθεί με έναν παλιό σκαραβαίο – που όλο χαλούσε – η αδελφή του. Αυτή τη φορά, έφθασε στην Κένυα με το προεδρικό αεροσκάφος και περιόδευσε με το λεγόμενο «Τέρας» – το θωρακισμένο προεδρικό αυτοκίνητο.

Γρήγορα, ωστόσο, ο Ομπάμα πέρασε στα πιο ουσιώδη, στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα – διαφθορά, τρομοκρατία, φυλετικός και εθνικός διχασμός- και οι οποίες απειλούν το μέλλον της. «Η Κένυα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, μία στιγμή γεμάτη κινδύνους, αλλά και κολοσσιαίες υποσχέσεις», υπογράμμισε ο Ομπάμα για να εξηγήσει αμέσως ότι οι νέοι Κενυάτες βρίσκονται στην πολύ καλύτερη θέση αφενός να μην έχουν κάποιον αποικιακό αφέντη και αφετέρου να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως ο έκανε ο δικός του πατέρας και ο παππούς του.

«Χάρις στην πρόοδο της Κένυας, χάρις στις δυνατότητές σας, μπορείτε να χτίσετε το μέλλον σας εδώ και τώρα», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος. Προειδοποίησε ωστόσο ότι παρά την πολιτική σταθερότητα της χώρας, εξακολουθούν να υφίστανται εθνοτικές και φυλετικές διαφορές και άλλες «κακές παραδόσεις» που βαραίνουν, «σαν άγκυρα», τη χώρα προς τα κάτω.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Ομπάμα στον «καρκίνο» της διαφθοράς, ο οποίος κοστίζει στη χώρα περί τις 250.000 θέσεις εργασίας, ενώ κατήγγειλε σε όλους τους τόνους την «τιμωρία» των ομοφυλοφίλων, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον εξαναγκαστικό γάμο, ήθη που «δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα». Απεναντίας, τόνισε την επιτακτική ανάγκη να επενδυθεί η αναπτυξιακή βοήθεια στη μόρφωση των κοριτσιών.

Επόμενος σταθμός του Ομπάμα, μετά τη διήμερη ιστορική επίσκεψη του στη γενέτειρα του πατέρα του (πρώτη με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ), θα είναι η Αιθιοπία. Θα είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα, καθώς επίσης θα είναι ο πρώτος αμερικανός ηγέτης που θα απευθυνθεί στα 54 μέλη της Αφρικανικής Ενωσης, την Τρίτη.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024