Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«H Aφρική κινείται» λέει ο Ομπάμα από την Κένυα

«H Aφρική κινείται» λέει ο Ομπάμα από την Κένυα

Ως ήπειρο που «βρίσκεται σε κίνηση» περιγράφει την Αφρική ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Κένυα, σε ένα ταξίδι με ισχυρούς συμβολισμούς στη χώρα από την οποία έχει ρίζες. Η Αφρική «είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, ο κόσμος βγαίνει από τη φτώχεια» είπε.

Ως ήπειρο που «βρίσκεται σε κίνηση» περιγράφει την Αφρική ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Κένυα, σε ένα ταξίδι με ισχυρούς συμβολισμούς στη χώρα από την οποία έχει ρίζες.

Η Αφρική «είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, ο κόσμος βγαίνει από τη φτώχεια» είπε κατά την έναρξη επιχειρηματικής συνόδου στο Ναϊρόμπι. «Το θέμα είναι προσωπικό για εμένα, υπάρχει λόγος που με λένε Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα με το αξίωμα του προέδρου στην πατρίδα του πατέρα του, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και περιγράφεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως «επιστροφή στην πατρίδα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έτυχε θερμής υποδοχής από τους Κενυάτες. Πλήθος κόσμου χειροκροτούσε την ώρα που η αυτοκινητοπομπή μετέφερε τον αμερικανό πρόεδρο από το αεροδρόμιο. Κατά την άφιξή του την Παρασκευή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κενυάτα του Ναϊρόμπι, τον Ομπάμα υποδέχτηκε η ετεροθαλής αδελφή του Αούμα, ενώ αργότερα στο δείπνο, παραβρέθηκαν και άλλοι συγγενείς του, ανάμεσά τους και η «Μάμα Σάρα», η οποία βοήθησε στην ανατροφή του εκλιπόντος πατέρα του.

Το πρωί του Σαββάτου ο Ομπάμα προήδρευσε της έναρξης της Παγκόσμιας Συνόδου Επιχειρηματικότητας στο Ναϊρόμπι. Τον συνοδεύουν περίπου 20 μέλη του Κογκρέσου και σχεδόν 200 επενδυτές.

Κατά την ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο Επιχειρηματικότητας στο Ναϊρόμπι, ο Ομπάμα ανακοίνωσε κονδύλια που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια και τα μισά από τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ένταξης γυναικών και νέων στην αφρικανική οικονομία.

«Εάν η μισή ομάδα βρίσκεται στον πάγκο, υπάρχει πρόβλημα» είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στον αποκλεισμό των γυναικών από την οικονομική δραστηριότητα.

Είπε, επίσης, ότι η Αφρική θα πρέπει να γίνει ένας «μελλοντικός κόμβος παγκόσμιας ανάπτυξης» και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η διαφθορά δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει.

Πρόσθεσε ότι η Κένυα έχει πραγματοποιήσει «απίστευτη πρόοδο» από την τελευταία φορά που την επισκέφθηκε. «Όταν βρισκόμουν εδώ στο Ναϊρόμπι, πριν από δέκα χρόνια, έμοιαζε διαφορετικό σε σχέση με σήμερα» είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί μνημείο για την βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας το 1998 προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα για συνομιλίες σχετικά με θέματα ασφαλείας.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 Αμερικανοί και 34 ντόπιοι υπάλληλοι της πρεσβείας, έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, η οποία αποδόθηκε στην αλ-Κάιντα.

Μία ταυτόχρονη επίθεση με στόχο την αμερικανική πρεσβεία στο Νταρ ες Σαλάαμ της Τανζανίας στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 70.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα αυστηρά με 10.000 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στο Ναϊρόμπι και τους κεντρικούς δρόμους κλειστούς, ενώ αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η επίσκεψη του Ομπάμα θα ήταν διπλωματικά αδύνατη πριν από τρία χρόνια όταν ο πρόεδρος Κενυάτα αντιμετώπιζε κατηγορίες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Στη συνέχεια, οι κατηγορίες εις βάρος του Κενυάτα αποσύρθηκαν.

Μετά την επίσκεψή του στην Κένυα, ο αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Αιθιοπία όπου θα γίνει ο πρώτος αμερικανός ηγέτης που θα απευθυνθεί στην Αφρικανική Ένωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024