Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «χρυσά» video games των 80's

Τα «χρυσά» video games των 80’s

Μαντώ Σιώμου Με αφορμή την καινούργια ταινία «Pixels», όπου ηλεκτρονικά παιχνίδια της δεκαετίας του 80 επιτίθενται στην γη, αναπολούμε εκείνη την χρυσή εποχή που περνάγαμε ατελείωτες ώρες μπροστά από τις αγαπημένες μας παιχνιδομηχανές με κέρματα, παίζοντας τα μυθικά πλέον παιχνίδια Pacman, Donkey Kong, Space Invaders και Tetris. Τα video games ξεκίνησαν την μακρόχρονη πορεία τους […]

Μαντώ Σιώμου

Με αφορμή την καινούργια ταινία «Pixels», όπου ηλεκτρονικά παιχνίδια της δεκαετίας του 80 επιτίθενται στην γη, αναπολούμε εκείνη την χρυσή εποχή που περνάγαμε ατελείωτες ώρες μπροστά από τις αγαπημένες μας παιχνιδομηχανές με κέρματα, παίζοντας τα μυθικά πλέον παιχνίδια Pacman, Donkey Kong, Space Invaders και Tetris.

Τα video games ξεκίνησαν την μακρόχρονη πορεία τους το 1971 σαν ένα μέσο εμπορικής διασκέδασης, ενώ στις αρχές του 1980 είχαν ήδη γίνει η βάση μιας σημαντικής ψυχαγωγικής βιομηχανίας σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία. Τα μαγαζιά με ηλεκτρονικά παιχνίδια που δέχονταν κέρματα άνθιζαν, μέχρι που καταργήθηκαν με νόμο του κράτους, κάπου μετά το 2000.

Κύριο χαρακτηριστικό των παιχνιδομηχανών ήταν ένα μείγμα ηλεκτρονικής μουσικής και δυνατών οπτικών και ηχητικών εφέ.

Το Pac-Man είναι ένα βιντεοπαιχνίδι της Namco και το δημοφιλέστερο arcade game όλων των εποχών. Εμφανίσθηκε πρώτη φορά στις 12 Μαΐου 1980 στην Ιαπωνία με το όνομα «Puck-Man». Το πρώτο όνομα προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «πάκου», η οποία στα ιαπωνικά συμβολίζει το θόρυβο που κάνει κανείς ανοιγοκλείνοντας το στόμα του. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Τόρου Ιβατάνι. Το 1981 δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Midway με το όνομα Pac-Man, επειδή η επιγραφή «Puck-Man» με ευκολία μπορούσε να μετατραπεί σε υβριστική με απλή αντικατάσταση του γράμματος P σε F. Σαν παιχνίδι ήταν το ίδιο, η μόνη διαφορά ήταν ότι στην ιαπωνική έκδοση τα φαντάσματα λέγονταν Akabei, Pinky, Aosuke και Guzuta, και όχι Blinky, Pinky, Inky και Clyde.

To Donkey Kong κυκλοφόρησε από την Nintendo το 1981. Στο παιχνίδι ο «Jumpman», που μετά ονομάστηκε Mario, προσπαθεί να σώσει μια κοπέλα την Pauline, και όχι την πριγκίπισσα Peach, από ένα γιγαντιαίο πίθηκο που ονομάζεται Donkey Kong. Ο ήρωας και ο πίθηκος έγιναν από τους πιο δημοφιλής χαρακτήρες της Nintendo και το παιχνίδι το πιο επιτυχημένο της εποχής.

Το Space Invaders είναι ένα δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι που πρωτοεκδόθηκε το 1978. Αρχικά εκδόθηκε στην Ιαπωνία και αργότερα σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που για να το παίξει κανείς έπρεπε να βάλει νόμισμα για πληρωμή. Αν και δισδιάστατο, ήταν απλό και με στοιχειώδη γραφικά. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και βοήθησε στη δημιουργία της παγκόσμιας βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών. Στις πρώτες εκδόσεις ήταν ασπρόμαυρο ή με ελαφρά πράσινη απόχρωση, αλλά στη δεκαετία του 1980 έγινε έγχρωμο σε όλα τα κράτη.

Το Centipede είναι ένα βιντεοπαιχνίδι που εκδόθηκε το 1981 από την Atari, Inc. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε από τον Ed logg και Dona Bailey. Ο παίκτης αμύνεται ενάντια σε σαρανταποδαρούσες, αράχνες, σκορπιούς και ψύλλους, και ολοκληρώνει ένα γύρο όταν εξοντώσει την σαρανταποδαρούσα που κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

To Galaga, 1981 είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ηλεκτρονικά παιχνίδια από τη χρυσή εποχή των Arcade games, είναι η συνέχεια του Galaxian, που κυκλοφόρησε το 1979. Στο βιντεοπαιχνίδι ο παίκτης ελέγχει ένα διαστημόπλοιο το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης και έρχεται αντιμέτωπο με διάφορους εχθρούς που εμφανίζομαι σε σχηματισμούς και μπορούν να πυροβολήσουν ή να συγκρουστούν με το διαστημόπλοιο. Μόλις ο παίκτης κερδίσει τους εχθρούς του, θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Το Tetris κυκλοφόρησε το 1985 και είναι αναμφίβολα το πιο εθιστικό παιχνίδι στην ιστορία των υπολογιστών. Από το ανώτερο μέρος της οθόνης εμφανίζονται διάφορα σχήματα που πρέπει να τοποθετήσεις στο κάτω μέρος δημιουργώντας ευθείες, οι οποίες διαγράφονται και έτσι απελευθερώνεται χώρος στην οθόνη. Ο παίκτης χάνει όταν μαζευτούν πολλά σχήματα και φτάσουν στην κορυφή της οθόνη.

Το Street Fighter είναι ένα βιντεοπαιχνίδι πάλης της Capcom. Οι χαρακτήρες του παιχνιδιού προέρχονται από όλο τον κόσμο και ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό στυλ μάχης. Είχε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο της δεκαετία του 80, και έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων, παραμένει όμως από τα πιο δημοφιλή μέχρι και σήμερα. Το πρώτο παιχνίδι κυκλοφόρησε το 1987.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024