Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με εισήγηση Στουρνάρα η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου

Με εισήγηση Στουρνάρα η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου

Κρίσιμη συνάντηση από την οποία θα εξαρτηθεί το πότε και πώς θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο θα διεξαχθεί το μεσημέρι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Γ.Στουρνάρας θα συσκεφθεί με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΣΜΕΧΑ.

Κρίσιμη συνάντηση από την οποία θα εξαρτηθεί το πότε και πώς θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών θα διεξαχθεί το μεσημέρι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας θα συσκεφθεί με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΣΜΕΧΑ προκειμένου να καταρτίσει τη σχετική εισήγηση για την επανέναρξη του ΧΑΑ, η οποία θα αποσταλεί εντός της ημέρας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ στα 90,4 δισ. ευρώ διευκολύνει την κατάσταση, καθώς προκειμένου να υπάρξει ομαλή επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου απαιτείται η διασφάλιση ρευστότητας 100 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως.

Πρόταση των θεσμών της κεφαλαιαγοράς προς την Τράπεζα της Ελλάδος είναι να επιτραπεί αφενός η χρησιμοποίηση των πιστωτικών υπολοίπων των επενδυτών και αφετέρου η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων από τραπεζικές καταθέσεις στις μερίδες τους.

Οι χρηματιστές, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που στη σημερινή συνεδρίαση θα εκπροσωπηθεί από την αντιπρόεδρο της Αρχής, Βασιλική Λαζαράκου, θεωρούν πως εάν θεσπισθεί η χρήση έως και 5.000 ευρώ ημερησίως από τις καταθέσεις των επενδυτών, θα μπορέσουν να απορροφηθούν οι πιέσεις από τις πωλήσεις μετοχών των ξένων επενδυτών κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ΧΑΑ.

Έτσι, μεταξύ άλλων θα διασφαλισθεί ότι οι επενδύσεις ασφαλιστικών ταμείων, του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του ΤΧΣ σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα καταρρεύσουν διότι θα εξασφαλισθεί η ύπαρξη ενεργών αγοραστών.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024