Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου είναι ικανή να συντελέσει σε ανακούφιση του πόνου που βιώνουν οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pain.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Αλαμπάμα και της Φλόριντα, η διαταραχή του ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο πως το σώμα διαχειρίζεται και βιώνει τον πόνο. Περισσότεροι δε από τους μισούς ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα βιώνουν πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό έχει ως συνέπεια διαταραχή του ύπνου και ανεπαρκή ξεκούραση.

Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να είναι ένας δείκτης πρόγνωσης της σοβαρότητας του πόνου που βιώνουν οι ασθενείς.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Μέγκαν Πετροφ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, μελέτησαν κατά πόσο η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με μεγαλύτερη ευαισθησία και μειωμένη ανοχή του πόνου στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση μεταξύ σοβαρότητας της αυτό-αναφερόμενης αϋπνίας και της ευαισθησίας στον πόνο, σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Υπέθεσαν ότι εκείνοι με την χειρότερη αϋπνία θα είχαν βίωναν περισσότερο πόνο και μικρότερη ανοχή σ’ αυτόν.

Οι ασθενείς ήταν μεταξύ 45 και 85 ετών, κυρίως αφρο-αμερικανοί. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο καθώς και μια πειραματική εφαρμογή για την αξιολόγηση του πόνου.

Τελικά, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι η σοβαρότητα της διαταραχής του ύπνου σχετιζόταν με αλλαγές στον τρόπο το σώμα διαχειριζόταν τον πόνο.

Κι ενώ η μελέτη διαπιστώνει απλώς μια σχέση ανάμεσα στον ύπνο και την ανοχή στον πόνο, οι ερευνητές συστήνουν στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα να αναζητούν βοήθεια για την διαχείριση των προβλημάτων ύπνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr