Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Μην επενδύετε στο διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσετε

Τσακαλώτος: Μην επενδύετε στο διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσετε

«Μην κάνετε μαθήματα στην κυβέρνηση της Αριστεράς» περί υπουργών που πιστεύουν ή όχι σε ό,τι ψηφίζουν, είπε ο Ευ.Τσακαλώτος, ξεκινώντας την ομιλία με δριμεία επίθεση στην Αντιπολίτευση. Καθησύχασε απολύτως σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας, αλλά και περί νέου πακέτου προαπαιτούμενων με πρόωρες συντάξεις και φορολογία αγροτών. Δεν υπάρχει κακή και καλή φάση διαπραγμάτευσης, είπε, προειδοποιώντας «μην επενδύετε στο διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσετε».

«Μην κάνετε μαθήματα στην κυβέρνηση της Αριστεράς» περί υπουργών που πιστεύουν ή όχι σε ό,τι ψηφίζουν, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκινώντας την ομιλία με δριμεία επίθεση στην Αντιπολίτευση και προσωπικά στον Ανδρέα Λοβέρδο του ΠΑΣΟΚ, που προηγουμένως είχε πάρει τον λόγο.

Ο υπουργός καθησύχασε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για πλειστηριασμούς α’ κατοικίας αλλά και νέο πακέτο προαπαιτούμενων με πρόωρες συντάξεις και φορολογία αγροτών.

Δεν υπάρχει κακή και καλή φάση διαπραγμάτευσης, είπε, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση «μην επενδύετε στο διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσετε».

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του με τέσσερις αναγκαίες -όπως είπε- διευκρινίσεις.

Η πρώτη αφορούσε τα όσα ακούστηκαν από βουλευτές της Αντιπολίτευσης περί ρυθμίσεων και αποφάσεων που οι υπουργοί της κυβέρνησης αν και δεν πιστεύουν φέρνουν προς ψήφιση, κατά την συζήτηση επί του διαδικαστικού που προηγήθηκε με πολλούς να επικεντρώνουν στο περιεχόμενο της επιστολής της προέδρου της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου στον Πρόεδρο και στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα ο υπουργός στάθηκε στην σχετική τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου του ΠΑΣΟΚ στον οποίο δεν δίστασε να εξαπολύσει προσωπική επίθεση. «Στην εποχή που κρεμάγατε στα μανταλάκια τις φωτογραφίες των οροθετικών γυναικών», μάλλον δεν προσέχατε τις τοποθετήσεις των υπουργών και βουλευτών της προηγούμενης κυβέρνησης που κάθε φορά που ψήφιζαν μέτρα μιλούσαν για αναγκαστικές επιλογές που επιβάλλονταν από τους συσχετισμούς δυνάμεων που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Μην κάνετε λοιπόν μαθήματα στην κυβέρνηση της Αριστεράς», δεν είστε εσείς σε θέση για μαθήματα τέτοιου είδους, είπε ο υπουργός.

Φυσικά η προσωπική αναφορά του κ. Τσακαλώτου στον Ανδ.Λοβέρδο, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τελευταίου, που παίρνοντας το λόγο μετά τον υπουργό επί προσωπικού επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η απόφαση για δημοσιοποίηση των φωτογραφιών ήταν του εισαγγελέα και όχι δική του.

Η δεύτερη διευκρίνιση του υπουργού Οικονομικών αφορούσε το νόμο για τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που περιλαμβάνει και διάταξη για το επίμαχο ζήτημα των πλειστηριασμών. Ο υπουργός επανάλαβε ότι η ισχύς του ξεκινά από 1/1/2016 και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τότε θα έχει υπάρξει γενική λύση για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και της προστασίας από πλειστηριασμό της α’ κατοικίας. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος ανησυχίας, κανείς και κυρίως οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες, δεν θα χάσουν το σπίτι τους, διαβεβαίωσε.

Τρίτη διευκρίνιση, για τη φιλολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις πρόωρες συντάξεις και το φορολογικό καθεστώς των αγροτών. Τα θέματα αυτά δεν αποτελούν προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας μέσω ESM, ξεκαθάρισε ο υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν οι ίδιοι οι θεσμοί που μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να έρθουν μέτρα για αυτά τα ζητήματα στην παρούσα φάση. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που προβλεπόταν στα προαπαιτούμενα μέτρα αποδέχονται οι θεσμοί ότι επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, πρόσθεσε.

Η τέταρτη και τελευταία διευκρίνιση του υπουργού Οικονομικών αφορούσε τα όσα ακούγονται περί κακής φάσης της διαπραγμάτευσης επί υπουργίας Βαρουφάκη και καλή φάση διαπραγμάτευσης τώρα.

Δεν υπάρχουν αυτά, η στάση μας στη διαπραγμάτευση ήταν πάντα ενιαία ανεξαρτήτως από ποιος ήταν υπουργός Οικονομικών ή συντονιστής των διαπραγματεύσεων. Ήταν πάντα σκληρή και δύσκολη με ανθρώπους που αρνούνταν να μιλήσουν και να βρουν λύση με κάποιους που κόμιζαν διαφορετική ιδεολογία και οικονομική άποψη, αντιτιθέμενοι στη λογική της σκληρής λιτότητας.

Μην επενδύετε λοιπόν στο διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στο τέλος θα χάσετε, προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με το κόστος για την προστασία των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους, με κύριο επιχείρημα ότι οι έξι μήνες διαπραγμάτευσης έπληξαν σημαντικά την οικονομία και κόστισαν δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Να αναλογιστούν όλοι όσοι μιλάνε σήμερα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τί στάση κράτησαν προεκλογικά, μιλώντας για Grexit και κλείσιμο των τραπεζών σε περίπτωση που έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μετεκλογικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που τρομοκρατούσαν τον κόσμο με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε μεγάλες εκροές καταθέσεων.

«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το bankrun και είναι καταγεγραμμένες» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην υιοθέτησης της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών και την προστασία των εξασφαλισμένων καταθέσεων, μιλώντας για μέρος, ένα κεφάλαιο, μιας μεγαλύτερης παρέμβασης για την τραπεζική ένωση στην ΕΕ.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα και διατάξεις που επιδέχονται κριτικής και χρήζουν διορθώσεων, όπως ότι το Ταμείο Εξυγίανσης δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση μιας συστημικής κρίσης. Όμως αυτό, εξήγησε, ισχύει για τις τράπεζες όλων των κρατών-μελών.

Υπάρχουν όμως και θετικά σημεία που επιτρέπουν νομίζω μια θετική απάντηση στην ερώτηση εάν η υιοθέτηση της οδηγίας βοηθάει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ΕΕ στο σύνολό του.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε τις προβλέψεις της οδηγίας, όπως έκανε και το πρωί μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές, για τα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθηθούν αν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ασφάλεια των καταθετών για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024