Την υπαγωγή των τροφίμων σε χαμηλό ή υψηλό συντελεστή ΦΠΑ βάσει των επιπτώσεων που έχουν αυτά στην υγεία μας, προτείνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την αλλαγή του ΦΠΑ σε πολλά καταναλωτικά αγαθά από σήμερα Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΕ διατυπώνει την άποψη ότι «βαρύνουσα σημασία για την αύξηση ή μη του συντελεστή του ΦΠΑ θα πρέπει να δοθεί στη διατροφική τους αξία και το κατά πόσο επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, ανθρακούχα αναψυκτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα trans λιπαρών, άλατος ή ζάχαρης θα μπορούσαν να περάσουν στον υψηλό συντελεστή, ενώ τα πιο υγιεινά (λάδι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια) να παραμείνουν στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΕ πιστεύει ότι μια νομοθετική πρωτοβουλία προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση, αφενός θα συμβάλλει στην πρόληψη υγείας και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, αφετέρου θα αποτελέσει θετικό παράγοντα -σε βάθος χρόνου- για την εξοικονόμηση πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Ταυτόχρονα, μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την Πολιτεία θα συμβάλλει έμπρακτα στη συγκράτηση τιμών σε κάποια (υγιεινά) προϊόντα, που τόσο ανάγκη έχει ο πολίτης αυτήν την περίοδο.
Επιπρόσθετα, σε συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που αφορούσε μη μεταδιδόμενες ασθένειες, ο ΟΗΕ αναγνώρισε το θετικό ρόλο που έχει η φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων για την ανθρώπινη υγεία, κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Δανία έχουν θεσπίσει ήδη φόρους για ανθυγιεινά τρόφιμα, με στόχο την επίτευξη μιας καλύτερης υγείας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr