Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατρούγκαλος: Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα

Κατρούγκαλος: Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα

Με μηνύματα ενότητας, αλλά και με εκφράσεις διαφωνίας ως προς την συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, ειδικά από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας. Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα, δήλωσε ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος

Με μηνύματα ενότητας, αλλά και με εκφράσεις διαφωνίας ως προς την συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, ειδικά από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.

Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα, δήλωσε ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος που παρέλαβε από τον Πάνο Σκουρλέτη. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης παρέλαβε από τον Δημήτρη Στρατούλη.

Παραδίδοντας ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «μέσα σε έξι μήνες μάς δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης βάρβαρης πολιτικής».

Κάνοντας έναν απολογισμό του πεντάμηνου έργου του υπουργείου είπε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν μικρά βήματα που κάποια είχαν και αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε ότι «προλάβαμε την τελευταία στιγμή τις απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης».

«Η κυβέρνηση έκανε δύσκολη και πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση, περάσαμε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, πριν λίγες μέρες περάσαμε και τον νόμο για την επανασύνδεση της ΔΕΗ σε άπορες οικογένειες» είπε.

«Κάναμε ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό δίνοντας ανάσες σε μικρομεσαίους. Θα τα υπερασπιστούμε αυτά τα μέτρα, γιατί είναι στη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης που αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη υπογράμμισε ότι προμετωπίδα είναι ο νόμος για τις Συλλογικές Συμβάσεις. «Επανεκκινήσαμε τον διάλογο, πήγαμε στο εξωτερικό και μιλήσαμε με τον ILO. Παρά τη συμφωνία και τα εμπόδια, θα επιχειρήσουμε με όπλο τον ILO να κάνουμε πράξη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου».

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «πρέπει να δούμε κάτω από τις νέες συνθήκες ο στόχος αυτός θα μείνει ζωντανός, όπλο εδώ και η μελέτη του ΟΟΣΑ» και υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου μπορεί να προχωρήσει σε αυτά τα ζητήματα.

Στρατούλης: Δεν αναιρείται η στήριξη στην κυβέρνηση

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος παραδίδει τη θέση του ως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον Παύλο Χαϊκάλη, ανέφερε ότι παρά τις διαφωνίες του «δεν αναιρείται η στήριξη προς την κυβέρνηση», αλλά σε ό,τι αφορά «την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε ότι «σαν βουλευτής θα αγωνιστεί, ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και να μην αναλάβει υποχρεώσεις προς τους δανειστές οι οποίες να ακυρώνουν τις προγραμματικές της δεσμεύσεις».

Μάλιστα, επικαλέστηκε την ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη ότι «οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει».

Τόσο ο απελθών υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησαν κατά τις τοποθετήσεις τους ότι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι δυο πεδία μάχης και ότι οι επώδυνες παρεμβάσεις είναι αναπόφευκτες. Τόνισαν ωστόσο ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης να παραμείνει ζωντανός.

Κατρούγκαλος: Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι η ανάγκη της πολιτικής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική. «Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα» είπε «γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα και μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά δεν θα αποτελέσει παρένθεση».

Τόνισε επίσης ότι δεν θα γίνει «νεκροθάφτης της κοινωνικής ελπίδας», ωστόσο αναγνώρισε ότι οι δυνατότητες παρεμβάσεων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές είναι περιορισμένες και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει καλύτερη διευθέτηση.

Αναφερόμενος στις προαπαιτούμενες δράσεις είπε ότι «τα περιθώρια είναι ελάχιστα, αλλά για τη συμφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχουν περιθώρια».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι τα δύο μεγάλα πεδία μάχης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι εργασιακές σχέσεις. «Πήραμε ένα στοίχημα και δεν θα το χάσω. Δεν θα γίνω νεκροθάφτης της ελπίδας του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Ο νέος υπουργός τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να λύσουμε το ασφαλιστικό και αυτό είναι δική μας εργασία και όχι των ξένων».

«Είμαι χαρούμενος που παίρνω τη σκυτάλη από τον Πάνο και τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης (Στρατούλης) είμαι βέβαιος ότι θα δώσει τη βοήθεια που υποσχέθηκε» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Θεωρώ καθοριστική την ανάγκη να υπάρχει ενότητα στην Αριστερά παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Διότι δεν είναι Βαρκιζα η συμφωνία που υπεγράφη, διότι δεν παραδόθηκαν τα όπλα. Η Αριστερά πρέπει να υπερασπιστεί τα όπλα αυτά» πρόσθεσε.

Για τον Γ.Ρωμανιά που υπέβαλε την παραίτησή του τόνισε ότι τον παρακάλεσε να μείνει στη θέση του και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης τόνισε: «Ξέρω πολύ καλά τι αναλαμβάνω. Δεν έχω άγνοια κινδύνου, αλλά με τη βοήθεια του κ. Στρατούλη οι γνώσεις μου βρίσκονται σε ένα επίπεδο που πράγματι θα σταθώ το ύψος των περιστάσεων».

Ο κ. Χαϊκάλης τόνισε ότι βασική του αρχή είναι «όχι πολλά λόγια, αλλά πράξεις» και υπογράμμισε: «Θα κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με προτεραιότητα την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η χώρα είναι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν είναι ώρα για κομματική αντιπαράθεση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024