Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ, καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέπουν πλέον αυτή την απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι. Στις θετικές εξελίξεις που δικαιολογούν την αύξηση ανέφερε και τη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα. Ερωτηθείς περί Grexit τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη έκθεση του ευρωσυστήματος στην χώρα. Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί είπε ακόμη.

Αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ, καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα επιτρέπουν πλέον αυτή την απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στις θετικές εξελίξεις που δικαιολογούν την αύξηση του ELA ανέφερε και τη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή.

Πλέον έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για αύξηση του ορίου του ELA, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, κάνοντας λόγο για ένα ποσό 900 εκατ. ευρώ. Αποδεχτήκαμε την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας για μια εβδομάδα, πρόσθεσε.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα. Είχαμε μια σειρά από ειδήσεις με την έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης-γέφυρας, με τις ψηφοφορίες, διάφορες ψηφοφορίες σε διάφορα κοινοβούλια, οι οποίες πλέον αποκατέστησαν τις συνθήκες για αύξηση στον ELA» είπε.

Διευκρίνισε δε πως η σημερινή απόφαση για την αύξηση του ELA είναι συμμετρική προς την απόφαση που είχε ληφθεί προηγουμένως για πάγωμα της έκτακτης χρηματοδότησης.

Το θέμα του ELA θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, με τον Μ.Ντράγκι να τονίζει ότι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η κεντρική ευρωτράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Οι κινήσεις αυτές της ΕΚΤ και οι δηλώσεις του Μ.Ντράγκι δείχνουν ότι η τραπεζική αργία βαίνει προς το τέλος της, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να ξαναλειτουργήσουν από την Δευτέρα. Αυτό βέβαια δεν θα συνοδευθεί με αυτόματη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που αναμένεται να παραμείνουν μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί πλήρως.

Ενδεικτική η δήλωση του ίδιου του Ντράγκι, που σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Ελλάδα. Τα capital controls θα πρέπει να αρθούν με τρόπο ώστε να αποφευχθεί το bank run, υπογράμμισε. Αν και αναγνώρισε ότι προκαλούν ζημιά στην οικονομία, εξήγησε ότι η επιβολή των capital controls ήταν αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή των καταθέσεων και να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες. Σε κάθε περίπτωση επεσήμανε η άρση τους αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Ντράγκι απέκρουσε δε την κριτική ότι η ΕΚΤ δεν στήριξε επαρκώς τις ελληνικές τράπεζες, αναφέροντας ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει φθάσει πλέον τα 130 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις καταθέσεις που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πλέον έχουν υποχωρήσει στα 120 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε επιπροσθέτως ότι η ΕΚΤ υπερκάλυπτε πάντα τις εκροές καταθέσεων, λέγοντας ότι τον Ιούνιο οι εκροές των καταθέσεων ξεπέρασαν τα 8,1 δισ. ευρω ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανήλθε τον ίδιο μήνα στα 10,3 δισ. ευρώ.

Για τις ελληνικές τράπεζες ανέφερε ότι με τα εποπτικά κριτήρια που θέτει ο Ευρωπαϊκό Μηχανισμός τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα καθώς οι σχετικοί δείκτες επάρκειας (Τier1 Cet1) υπερβαίνουν τα ελάχιστα αποδεκτά όρια.

Ωστόσο, όπως είπε, εγείρονται ερωτήματα για την μακροπρόθεσμη προοπτική καθώς η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα δεχθεί πιέσεις εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπροσθέτως μεγάλο μέρος του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών επηρεάζεται από την πιστοληπτική ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Εκτίμησε ωστόσο ότι τα 25 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπει το νέο πρόγραμμα μέσω ESM να διατεθούν για τις τράπεζες, επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ερωτηθείς για το θέμα του Grexit τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να δουλεύει και να λαμβάνει τις αποφάσεις της υπό το σκεπτικό ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη έκθεση του ευρωσυστήματος στην χώρα.

Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 13,2 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο επισήμανε ο Μ.Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι πλέον το ευρωσύστημα είναι απολύτως εκτεθειμένο στην Ελλάδα.

«Δεν θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κεντρική τράπεζα στις αποφάσεις για την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν είναι απόφαση της ΕΚΤ το ποιος είναι μέλος της ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες – μέλη είναι υπεύθυνες για την ελληνική συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ.

Αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το τι πρέπει να γίνει δεν θα μπορούσε να λείπει από τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε για το ελληνικό ζήτημα ο Μ.Ντράγκι. Αδιαμφισβήτητα το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί, επισήμανε. Το θέμα, συνέχισε, είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ανακούφισης χρέους για τη χώρα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, και νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβήτησε το γεγονός. Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ελάφρυνσης του χρέους εντός του νομικού, θεσμικού πλαισίου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που θα συμφωνήσει η χώρα με τον ESM o επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι εγείρονται ζητήματα για την εφαρμογή του. «Επαφίεται στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί με τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, προκειμένου να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες».

Θα πληρωθούμε στις 20 Ιουλίου

Ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε βέβαιος για την αποπληρωμή του ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και των υπολοίπων οφειλών της Ελλάδος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να πληρωθούμε στις 20 Ιουλίου, όπως και το ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Το σενάριο μη πληρωμής έχει βγει από το τραπέζι, πρόσθεσε.

Δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε σενάρια για τις συνθήκες που πρέπει να συντρέχουν για να σταματήσουμε να βοηθάμε μια χώρα, είπε επίσης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Πιθανή υπό όρους η συμμετοχή στο QE

Ο κ. Ντράγκι όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β.Κοστάντσιο, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων), όταν θα αποκατασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες (ενταχθεί και πάλι η χώρα σε πρόγραμμα, ξεκινήσει η εφαρμογή του και αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν φέτος).

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ έχει διάρκεια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 -όπως επιβεβαίωσε και σήμερα ο Μ.Ντράγκι- και αφορά σε αγορές ομολόγων, ανάλογα με τη συμμετοχή της κάθε χώρας σε αυτό. Η Ελλάδα επρόκειτο να ενταχθεί στο ευεργετικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρόγραμμα, από τα μέσα Ιουλίου. Κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους εταίρους της, η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να ενεργοποιηθεί και για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το εάν θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις όπως η αξιολόγηση από τους οίκους.

Επίσης, σημείωσε ότι δεν μπορούμε να αγοράζουμε ομόλογα σε περίοδο αξιολόγησης ενός προγράμματος. Οι αγορές ελληνικών ομολόγων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν το συντομότερο, μόνο μετά από μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος, τόνισε.

Το μέλος της ΕΚΤ Βίτορ Κοστάντσιο συμπλήρωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να εκτιμήσει ότι υπάρχει αξιόπιστη ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα προτού αποφασιστεί να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο QE.

Κριτική στη στάση της Γερμανίας

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους πίεζαν εντός της Ε.Ε. για να μειωθεί ο ELA (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι πιέσεις έχει ασκήσει τόσο ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γ.Βάιντμαν, αλλά και εμμέσως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Β.Σόιμπλε), αναφέροντας χαρακτηριστικά «όσοι πίεζαν προς μία τέτοια κατεύθυνση δεν σέβονται την αποστολή και το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Η ΕΚΤ σύμφωνα με το καταστατικό της δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για το ποια χώρα θα μετέχει στην ευρωζώνη» υπονοώντας ότι μία μείωση του ELA θα εξωθούσε την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.

Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη συνεχίζεται

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζεται, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που εν μέρει αντανακλούν τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, δεν έχουν αλλάξει την εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η βάση της οικονομικής ανάκαμψης γίνεται ευρύτερη και ότι ο πληθωρισμός θα αυξάνεται σταδιακά στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ντράγκι.

«Εάν υπάρξει αδικαιολόγητη σύσφιγξη ή εάν οι προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών μεταβληθούν σημαντικά, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αντιδράσει, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει στο πλαίσιο της εντολής της», πρόσθεσε πάντως.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη έχουν μειωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να δείχνει σημάδια ανάπτυξης, ακόμη και δυναμική αύξησης των επενδύσεων, πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ διατήρησε τον αυξημένο ρυθμό αγορών ομολόγων τον Ιούνιο, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές που η ρευστότητα στεγνώνει, αγοράζοντας κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα ύψους 63,2 δισ.. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει. Τον Μάιο, οι αγορές ομολόγων της ανήλθαν σε 63,1 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024