Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεξικό: Απέδρασε ξανά από φυλακή υψίστης ασφαλείας βαρόνος ναρκωτικών

Μεξικό: Απέδρασε ξανά από φυλακή υψίστης ασφαλείας βαρόνος ναρκωτικών

Για δεύτερη φορά, σε διάστημα 14 ετών, κατάφερε να δραπετεύσει από φυλακή υψίστης ασφαλείας ο μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Την είδηση της απόδρασης, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για τον μεξικανό πρόεδρο Πένα Νιέτο, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι Αρχές της χώρας. Από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, ο Γκουσμάν περιλαμβανόταν τακτικά στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους του πλανήτη.

Για δεύτερη φορά, σε διάστημα 14 ετών, κατάφερε να δραπετεύσει από φυλακή υψίστης ασφαλείας ο μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Την είδηση της απόδρασης, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για τον μεξικανό πρόεδρο Πένα Νιέτο, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι Αρχές της χώρας.

Ο Γκουσμάν εθεάθη για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην αίθουσα των ντους των φυλακών Αλτιπλάνο, 90 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας. Οπως έγινε αργότερα γνωστό από τις μεξικανικές Αρχές, στο κελί του βρέθηκε άνοιγμα σε τούνελ, μήκους 1,5 χλμ., το οποίο οδηγούσε σε υπό κατασκευή κτίριο έξω από το φυλακή.

«Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχε επανεμφανιστεί σήμανε συναγερμός και η απόδρασή του επιβεβαιώθηκε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Και προστίθεται ότι «για τον εντοπισμό του ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή, καθώς και στους δρόμους των γειτονικών πολιτειών». Οι πτήσεις από το γειτονικό αεροδρόμιο της Τολούκα ανεστάλησαν.

Οι κυριότεροι επικεφαλής των καρτέλ κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Αλτιπλάνο.
Ο «Ελ Τσάπο», υποκοριστικό του chaparro (κοντοπίθαρος – το ύψος του είναι ένα μέτρο και 64 εκατοστά), είχε δραπετεύσει από μία φυλακή υψίστης ασφαλείας το 2001 κρυμμένος σε καλάθι με άπλυτα ρούχα.

Επειτα από προσπάθειες 13 χρόνων, οι στρατιωτικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν τον Φεβρουάριο του 2014 κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μασατλάν, στην πολιτεία Σιναλόα.

Ο 58χρονος Γκουσμάν περιλαμβάνεται στους πλέον καταζητούμενους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο, επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα.

Είχε επικηρυχθεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από το Μεξικό.

Αυτή η δεύτερη απόδραση του Γκουσμάν είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τον πρόεδρο Πένα Νιέτο, ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Γαλλία όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη αρχής γενομένης από αύριο.

Η κυβέρνησή του είχε δεσμευθεί να συλλάβει τον ισχυρό βαρόνο, που έγινε ένα από τα σύμβολα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών εναντίον του οποίου ο τότε πρόεδρος (2006-2012) Φελίπε Καλδερόν είχε αναπτύξει στρατεύματα.

Ο Γκουσμάν περιλαμβανόταν τακτικά στον κατάλογο των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη που δημοσιεύεται από το περιοδικό Forbes, μέχρι που το περιοδικό ανακοίνωσε ότι τού ήταν αδύνατο να υπολογίσει το ύψος της περιουσίας του.

Το καρτέλ της Σιναλόα διεξήγαγε έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και εναντίον αντίπαλων καρτέλ, μεταξύ των οποίων εκείνων των Σέτας.

Από το 2006, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024