Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με γενετικές ανωμαλίες

Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με γενετικές ανωμαλίες

Περισσότερα στοιχεία για την πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης αντικαταθλιπτικών στα πρώιμα στάδια της κύησης και μιας μικρής αύξησης του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών, παρέχει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

Περισσότερα στοιχεία για την πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης αντικαταθλιπτικών στα πρώιμα στάδια της κύησης και μιας μικρής αύξησης του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών, παρέχει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

Τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες είχαν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα ως προς τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών σε παιδιά που είχαν γεννηθεί από γυναίκες που είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η νέα μελέτη ανέλυσε στατιστικά δεδομένα για σχεδόν 18.000 μητέρες βρεφών με γενετικές ανωμαλίες και σχεδόν 10.000 άλλες μητέρες. Τα παιδιά είχαν γεννηθεί το διάστημα 1997 – 2009.

Οι ερευνητές εστίασαν στην χρήση των αντικαταθλιπτικών κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε και πιστεύετε ότι τα φάρμακα αυτά είναι πιθανότερο να επηρεάσουν το έμβρυο.

Η Δρ Τζεννίτα Ριφχουις, επιδημιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Γενετικών Ανωμαλιών και Αναπτυξιακών Αναπηριών των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC) παρατήρησε ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της σερτραλίνης, του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου αντικαταθλιπτικού, και πέντε γενετικών ανωμαλιών με τις οποίες είχε σχετιστεί στο παρελθόν.

«Αυτό είναι αρκετά καθησυχαστικό, καθώς περίπου το 40% των γυναικών που πήραν μέρος στη μελέτη ανέφεραν ότι είχαν πάρει σερτραλίνη στα πρώιμα στάδια της κύησης» υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

Ωστόσο, ο Δρ Άνταμ Ουράτο ειδικός σε θάμτα μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο «Tufts» της Βοστόνης, αποδίδει το εύρημα αυτό σε στατιστικό λάθος.

Η μελέτη ωστόσο συσχέτισε δύο άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, την παροξετίνη με πέντε γενετικές ανωμαλίες και την φλουοξετίνη με δύο. Οι ανωμαλίες αυτές είχαν ως απόρροια προβλήματα στον εγκέφαλο, την καρδιά, το κρανίο και το κοιλιακό τοίχωμα.

«Οι γενετικές αυτές ανωμαλίες είναι δυο και τρεις φορές συχνότερες στα παιδιά των γυναικών που είχαν πάρει παροξετίνη και φλουοξετίνη στα πρώιμα στάδια της κύησης. Η πιθανότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί με γενετικές ανωμαλίες είναι 1 στις 10.000. Από τη μελέτη ωστόσο φαίνεται ότι αν έχει πάρει τα συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 24 πιθανότητες ανά 10.000», εξηγεί η Δρ Ριφχουις. Και υπογραμμίζει ότι οι γενετικές ανωμαλίες είναι έτσι κι αλλιώς συχνές ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς της μητέρας. Σήμερα, ένα στα 33 βρέφη γεννιέται με κάποια γενετική ανωμαλία.

Η Δρ Ριφχουις πάντως σπεύδει να προσθέσει ότι εκτός από τα αντικαταθλιπτικά και η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει την πιθανότητα απόκτησης παιδιού με γενετικές ανωμαλίες.

Ο Δρ Ουρατο διαφωνεί λέγοντας ότι «τα αντικαταθλιπτικά περιέχουν χημικές ουσίες που επηρεάζουν το έμβρυο. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ ανήσυχοι από την διαρκή αύξηση της χρήσης των αντικαταθλιπτικών, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Φυσικά οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη και λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, θα πρέπει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρούς τους να προσαρμόζουν τη θεραπεία τους σε περίπτωση εγκυμοσύνης».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024