Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη μέγκενη του τρίτου Μνημονίου κύριες και επικουρικές συντάξεις

Στη μέγκενη του τρίτου Μνημονίου κύριες και επικουρικές συντάξεις

Οι εξοικονομήσεις από το Ασφαλιστικό θα στηρίξουν μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της επομένης τριετίας, όπως προκύπτει από την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε θεσμούς και Eurogroup. Στη μέγκενη του τρίτου Μνημονίου μπαίνουν κύριες και επικουρικές συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Προβλέπεται ότι θα νομοθετηθούν έως 31 Οκτωβρίου 2015 μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2016.

Οι εξοικονομήσεις από το ασφαλιστικό θα στηρίξουν μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της επομένης τριετίας, όπως προκύπτει από την πρόταση που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση σε θεσμούς και Eurogroup. Στη μέγκενη του τρίτου Μνημονίου μπαίνουν κύριες και επικουρικές συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για το 2015 οι περικοπές δαπανών από το ασφαλιστικό και οι συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με αυτό θα είναι κατ΄ ελάχιστον 450 εκατ. ευρώ και θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ, ωστόσο η εξοικονόμηση για το 2016 θα είναι στο 1% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι θα νομοθετήσουν έως τις 31 Οκτωβρίου 2015 μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα προβλέπουν βελτιώσεις στο σύστημα, έτσι ώστε να υπάρξει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.

Στις παραμετρικές αυτές αλλαγές περιλαμβάνεται η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων (με βάση το πραγματικό εισόδημά τους), ο «εξορθολογισμός» των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων, την κατάργηση των κοινωνικών πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και την αντιστάθμιση τους με τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία (από την 31η Οκτωβρίου 2015), αλλά και την εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα «μη βιώσιμο» και δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει το Ν. 3863/2010 και θα αναπροσαρμόσει τις παραδοχές βιωσιμότητας για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που θεσπίστηκαν προ τριετίας.

Όπως αναμενόταν και είχε γίνει γνωστό ήδη πριν από την δημοσιοποίηση της πρότασης «Γιούνκερ» στο ασφαλιστικό θα εισαχθούν «προληπτικά αντικίνητρα» που θα αποθαρρύνουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ενδεικτικά θα υπάρξει ετήσιο πρόστιμο – απομείωση σύνταξης- 10% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (σήμερα είναι 6%).

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι μέχρι το 2022 να υπάρξει σταδιακή προσαρμογής του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Μοναδικές εξαιρέσεις θα είναι οι εργαζόμενοι σε βαρέα επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρία. Να σημειωθεί πως η ελληνική πρόταση αναφέρεται σε παροχή «βασικής εγγυημένης ανταποδοτικής σύνταξης» για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη.

Σχετικά με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) η κυβέρνηση προτείνει την παράταση της κατάργησης έως τις αρχές του 2020. Ωστόσο, το 20% των δικαιούχων με τις πιο υψηλές αποδοχές θα σταματήσει να λαμβάνει την παροχή από το Μάρτιο του 2016.

Παράθυρο για μειώσεις στις επικουρικές ανοίγει η πρόβλεψη ότι όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές. Σημειώνεται πως όλα τα επικουρικά ταμεία θα ενσωματωθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ακόμη, μείωση θα προέλθει και από την αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους από το 4% στο 6% -κατά μέσο όρο- και επέκταση αυτής της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024