Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πάνω από όλα πειθαρχεία» είπε ο Ιγκόρ Τούντορ

«Πάνω από όλα πειθαρχεία» είπε ο Ιγκόρ Τούντορ

Ο Ιγκόρ Τούντορ παρουσιάστηκε επισήμως στους εκπροσώπους του Τύπου στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία και απάντησε σε ερωτήσεις που είχαν στείλει οι φίλοι της ομάδας αλλά και αυτές των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι θέλει να περάσει στην ομάδα τη δική του φιλοσοφία, ξεκαθαρίζοντας ότι η πειθαρχεία είναι πάνω από όλους και όλα.

Ο Ιγκόρ Τούντορ παρουσιάστηκε επισήμως στους εκπροσώπους του Τύπου στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία και απάντησε σε ερωτήσεις που είχαν στείλει οι φίλοι της ομάδας αλλά και αυτές των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι θέλει να περάσει στην ομάδα τη δική του φιλοσοφία, ξεκαθαρίζοντας ότι η πειθαρχεία είναι πάνω από όλους και όλα.

Την παρουσίαση προλόγισε ο αθλητικός διευθυντής των «ασπρόμαυρων», Φρανκ Αρνεσεν, λέγοντας με νόημα:

«Είναι λίγο αστείο που είμαστε εδώ, αλλά λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να γίνει νωρίτερα κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ, ήθελα έναν προπονητή με φιλοδοξίες, προσωπικότητα και γνώση του αντικειμένου. Έχω δει σχεδόν όλες τις προπονήσεις και είμαι ικανοποιημένος όπως και οι ποδοσφαιριστές από την δουλειά που γίνεται. Αργήσαμε λίγο να ξεκινήσουμε, έχουμε ένα παιχνίδι, για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε. Δεν είναι πολύς ο καιρός αλλά είμαι ικανοποιημένος από την πορεία της προετοιμασίας. Ευχόμαστε όλοι καλή επιτυχία γιατί θα είμαστε όλοι χαρούμενοι αν όλα πάνε καλά».

Από τη μεριά του ο Ιγκόρ Τούντορ μίλησε:
Για την αλλαγή συστήματος: «Δεν θέλω να πω πολλά για την περσινή σεζόν. Ανήκει στο παρελθόν. Αυτή είναι μια νέα σεζόν. Πάντα όταν έρχεται ένας νέος προπονητής φέρνει νέα στοιχεία. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται. Είναι κάτι δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει. Δεν με ενδιαφέρει να μιλώ πολύ για συστήματα, είναι μόνο οι θέσεις που παίρνουν οι παίκτες στην αρχή του αγώνα, αυτά μπορούν να αλλάξουν. Σημασία έχει η φιλοσοφία, η ποιότητα των τρεξιμάτων, το πόσο τρέχουμε, η νοοτροπία μας, το στυλ παιχνιδιού, η επιθετικότητα… Καταλαβαίνω ότι για εσάς είναι πιο ενδιαφέρον να μιλάμε για συστήματα όπως το 4-3-3 ή το 3-5-2, αλλά για μένα αυτά είναι μόνο αριθμοί».

Για την εικόνα που έχει για την ομάδα: «Μίλησα από την πρώτη στιγμή με τους παίκτες μου. Είμαι ικανοποιημένος, δουλεύουν πολύ καλά. Όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη άκουσα από κάποιες πλευρές διάφορα πράγματα για τη νοοτροπία τους, αλλά είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει προπονητής που να μη θέλει μεταγραφές, ακόμη και αν είναι κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης ή της Μπαρτσελόνα που πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ. Εγώ είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται. Το τι θα γίνει στο μέλλον θα το δούμε. Μιλάω με τον αθλητικό διευθυντή, του έχω εμπιστοσύνη στο τι θα γίνει, γνωρίζει την αγορά και τι πρέπει να κάνει με τις μεταγραφές. Εμένα δουλειά μου είναι η ομάδα μου, τα άλλα είναι δουλειά του κ. Αρνεσεν».

Για τα χαρακτηριστικά που ψάχνει απ’ τους παίκτες: «Δεν θέλω να μιλάω εδώ γι’ αυτά, γιατί είναι θέματα εσωτερικά. Δεν θέλω να συζητώ μαζί σας για τις θέσεις των παικτών. Ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε και θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει. Θέλω παίκτες που να ξέρουν ποδόσφαιρο, γρήγορους, έξυπνους και να είναι καλοί τακτικά».

Για την νέα του εμπειρία στον ΠΑΟΚ: «Ο λόγος για τον οποίο ήρθα είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένα πολύ μεγάλο κλαμπ και είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση και τιμή για μένα να δουλέψω εδώ. Η κριτική υπάρχει πάντα, κάθε προπονητής είναι πάντα σε θέση να κρίνεται. Στην αρχή σου λένε ότι είσαι πολύ νέος, μετά ότι μεγαλώνεις, μετά του λένε ότι γέρασες. Μπορείς να παίζεις καλό ποδόσφαιρο και να μην παίρνεις τίτλους ή το αντίθετο. Για μένα η ηλικία είναι μία λεπτομέρεια. Υπάρχουν πολλές μέσα στο ποδόσφαιρο. Το πιο σημαντικό είναι η γνώση του αντικειμένου και να έχεις την ικανότητα να την περνάς μέσα στο γήπεδο. Η εμπειρία δεν αρκεί, είναι ένα μόνο κομμάτι του πακέτου».

Για την δήλωση του Στέφανου Αθανασιάδη στο τέλος της περσινής σεζόν, πως αν ήταν πρόεδρος θα έδιωχνε όλους τους παίκτες: «Το γνωρίζω αυτό, έγινε σε μία κακή στιγμή. Όταν χάνεις κάποια παιχνίδια δεν φταίνε μόνο οι ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχουν μόνο άσχημα πράγματα από την περσινή σεζόν. Το φινάλε ήταν κακό και ο κόσμος αυτό θυμάται. Πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την νοοτροπία. Κανείς δε ζει στο παρελθόν. Σημασία έχει η νέα μέρα, οι νέες νίκες και κάθε Κυριακή είναι μία νέα πρόκληση. Εμείς κοιτάμε το μέλλον».

Για το ότι ο Μαρσέλο Λίπι είχε πει πως ο Τούντορ είναι καλός μαθητής στην τακτική: «Το μυαλό μου εμένα είναι στον ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Λίπι γι’ αυτά τα καλά λόγια. ‘Ήταν ένας μεγάλος κόουτς, από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Δούλεψα με τον Λίπι, τον Αντσελότι, τον Καπέλο… Για μένα οι Ιταλοί είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Τα εννιά χρόνια που έζησα στην Ιταλία βελτιώθηκα σε πολλά πράγματα. Καλό είναι να παίρνεις πράγματα από τους άλλους, αλλά πρέπει να έχεις και τις δικές σου ιδέες. Και όταν έχει τη μπάλα η ομάδα σου και όταν δεν την έχει. Πρέπει να φτιάξεις την ψυχολογία, να είσαι ο εαυτός σου. Θα κλέψεις στοιχεία από άλλους, αλλά θα έχεις και τα δικά σου».

Για όσα έγιναν με Περέιρα και Λούκας: «Είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο η πειθαρχία. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τους παίκτες, πάνω από όλους είναι η ομάδα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα σεβασμού, αν για παράδειγμα το πρωινό είναι στις 8 και έρχεται ο ένας τρέχοντας για να προλάβει και ο άλλος αργεί, είναι θέμα σεβασμού. Όταν κάποιος δεν σέβεται, θα πρέπει να πληρώσει. Οι πληρωμές γίνονται κανονικά στην ώρα τους και είναι όλοι χαρούμενοι γι’ αυτό. Πρέπει όλοι να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι πάνω από την ομάδα, θα πρέπει να του εξηγήσω τα πράγματα. Το κομμάτι της πειθαρχίας είναι πολύ σημαντικό και για όσο θα είμαι εγώ εδώ οι κανόνες θα είναι ξεκάθαροι. Ο Λούκας ήρθε με άλλη νοοτροπία εδώ πέρα και μετά από δύο μέρες, όταν μιλήσαμε μαζί άλλαξε η νοοτροπία του. Είμαι χαρούμενος για αυτό, δουλεύει καλά και είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες που έχουμε. Είναι εδώ, δουλεύει σκληρά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Για τις συχνές αλλαγές προπονητή στον ΠΑΟΚ: «Δεν θέλω να σχολιάσω την πολιτική του συλλόγου, εγώ κάνω τη δουλειά μου. Σε κάθε σύλλογο υπάρχουν προβλήματα, εγώ δουλεύω και προσπαθώ να φτιάξω μία καλή ομάδα. Αυτή είναι η δουλειά μου. Επικεντρώνομαι στην καθημερινή δουλειά και στην προσπάθεια που κάνω να φτιάξω μία καλή ομάδα. Το να φεύγουν παίκτες ή πρόσωπα, δεν είναι δική μου δουλειά. Ο κόσμος που θα έρχεται στο γήπεδο θέλω να βλέπει κάτι, να βλέπει τους ποδοσφαιριστές να δείχνουν κάτι. Από εκεί και πέρα, κάθε ομάδα στον κόσμο έχει προβλήματα και δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα, δεν μπορώ να υποσχεθώ αποτελέσματα ότι θα τερματίσουμε πρώτοι, δεύτεροι, πέμπτοι… Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αυτό. Ο προπονητής είναι αυτός που μπαίνει μπροστά, αλλά σε αυτό το κομμάτι είμαστε όλοι μαζί».

Για την ετοιμότητα του ΠΑΟΚ: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω με ποσοστά. Ξέρω ότι η Λοκομοτίβ είναι μία σοβαρή ομάδα και δεν θα είναι εύκολο το έργο μας, αλλά πρέπει να περάσουμε. Έχω στο μυαλό μου τα πρόσωπα που μπορούν να παίξουν».

Για τον χρόνο που θα χρειαστεί: «Τα παιχνίδια είναι ο καθρέφτης. Για να είσαι καλός την Κυριακή πρέπει να δουλεύεις σκληρά καθημερινά. Δεν μπορούμε να μιλάμε πολύ, τα λόγια είναι αέρας. Πρέπει να χύσουμε πολύ ιδρώτα. Το πότε θα είσαι έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης και το πότε θα είσαι έτοιμος να δείξεις αυτό που θέλεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σε έξι εβδομάδες νομίζω μία ομάδα είναι έτοιμη από πλευράς φυσικής κατάστασης. Το πότε θα δείξει τα νέα στοιχεία και την προσωπικότητά της είναι δύσκολο να το πεις. Θεωρώ ότι μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, η ομάδα θα βγάλει μερικά στοιχεία».

Για τον Ιβάν Σαββίδη: «Η εντύπωση που αποκόμισα από τον κύριο Σαββίδη είναι πάρα πολύ καλή. Είναι κοντά στην ομάδα και θέλει να έχει επιτυχίες, αλλά ξέρει ότι δεν είναι εύκολο. Εγώ πρέπει να αρπάξω την ευκαιρία και να τον ευχαριστήσω που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στον ΠΑΟΚ».

Για το αν… καταφέρει να ολοκληρώσει τη σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ: «Θα είναι επανάσταση (είπε γελώντας). Πρέπει να είμαστε θετικοί και να μην σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα, απλά να κάνουμε σωστά την δουλειά μας».

Για την εντύπωση που έχει για την διαιτησία: «Γνωρίζω τα πάντα. Ήρθα από την Κροατία και ίσως έχουμε κοινά στοιχεία. Γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται εδώ. Οι παίκτες όμως είναι επαγγελματίες, υπάρχουν κανόνες. Δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα αυτό».

Για το προπονητικό τιμ: «Υπήρχε μία παρουσίαση στο σάιτ του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Λέκο είναι ο πρώτος βοηθός μου, έχει μεγάλη γνώση και κατανόηση και έχουμε τις ίδιες ιδέες Ο Βούτσκο είναι αυτός που θα βλέπει τους αντιπάλους, μερικές φορές και από την εξέδρα, γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι και να το αναλύει. Ο Σίλβιο είναι ένας πολύ καλός προπονητής τερματοφυλάκων, ενώ ο Πάολο είναι μια νέα προσθήκη. Δεν έχω δουλέψει μαζί του, αλλά μου τον σύστησαν πολλοί από την Ιταλία και θεωρώ ότι έχω κάνει μια πολύ καλή επιλογή».

Για την συνεργασία του με τον Φρανκ Άρνεσεν: «Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός και αλληλοεκτίμηση μεταξύ μας. Φυσικά και μπορώ να λέω την άποψή μου για τους παίκτες που θέλουμε, αλλά στο τέλος της μέρας εκείνος παίρνει την απόφαση. Για την προπόνηση αποφασίζουμε εγω και οι συνεργάτες μου».

Για το τι γνώριζε για τον ΠΑΟΚ: «Όλοι στον κόσμο ξέρουν τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του. Την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Υπάρχει πίεση, αλλά έχω μάθει να ζω με αυτή και προσπαθώ να τη βάζω και στις προπονήσεις. Προέρχομαι από μία παρόμοια κατάσταση στην Κροατία. Είναι πρόκληση για μένα και μου αρέσει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024