Με επιστολή προς τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ζητά τη συμβολή τους, με «την επιρροή» που έχουν, προκειμένου να βρεθεί δίκαιη λύση στο ελληνικό ζήτημα «το οποίο είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα».

Η κ. Θάνου επισημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη αλλά αντίθετα επιθυμεί την παραμονή της εντός αυτής, ενώ κάνει ειδική μνεία τόσο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου όσο και για τις δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Το ερώτημα στο Ελληνικό δημοψήφισμα δεν ήταν η έξοδος από το ευρώ, όπως κατά τρόπο ανακριβή επέμεναν να υποστηρίζουν ορισμένοι εκ των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και ορισμένοι από τους ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά ήταν σαφώς η έγκριση ή όχι της πρότασης των θεσμών για νέα μέτρα λιτότητας, χωρίς ρύθμιση του ελληνικού χρέους και ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 61,3% εψήφισε ΟΧΙ» αναφέρει στην επιστολή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ακόμη, η κ. Θάνου αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής της ότι οι Έλληνες «δεν ζητούν να μην πληρωθεί το χρέος του ελληνικού κράτους, για τη δημιουργία του οποίου βεβαίως οι ίδιοι, ουδεμία ευθύνη φέρουν, αφού αυτό (το χρέος) οφείλεται αφενός μεν στην κακοδιαχείρηση του δημοσίου χρήματος από τις κυβερνήσεις, αφετέρου δε στην εσφαλμένη οικονομική πολιτική η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με βάση τα μνημόνια που επιβλήθηκαν από την τρόικα και τα οποία αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση, σε ανεργία και σε φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού».

Δεν παραλείπει μάλιστα να τονίσει ότι «οι Έλληνες δεν επιθυμούν μία λύση που θα είναι σε βάρος των λαών των άλλων λαών-μελών της Ευρωζώνης, όπως ανακριβώς, θέλουν να εμφανίζουν ορισμένοι από τους ευρωπαίους πολιτικούς για να είναι αρεστοί στους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να επιτευχθεί με την Ελληνική κυβέρνηση μία συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ρύθμιση του ελληνικού χρέους κατά τρόπο που να επιφέρει ανάπτυξη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας.

» Αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να σκεφθούν όχι μόνο τους αριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και της ηθικές αξίες που επιβάλλει η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.

» Πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι να κατανοήσουν ότι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, η φιλοσοφία και ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, η χώρα η οποία έχει κυρίαρχη γεωπολιτική θέση για την ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής Ηπείρου, δεν είναι δυνατόν να εξαναγκασθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη».

Εξάλλου, υπογραμμίζει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, «τη θέση του ελληνικού λαού για παραμονή στην Ευρωζώνη διαβεβαίωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη θέση αυτή συμφώνησαν και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των άλλων κομμάτων, σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ