Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
EKT: «Kούρεψε» τις εγγυήσεις για ρευστότητα, σταθερός ο  ELA

EKT: «Kούρεψε» τις εγγυήσεις για ρευστότητα, σταθερός ο ELA

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε εκ νέου αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), προχώρησε όμως σε αναπροσαρμογή του κουρέματος της αξίας των ενέχυρων, χωρίς να αναφέρεται κατά πόσο. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το ποσοστό του κουρέματος είναι σχετικά μικρό.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε εκ νέου αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), προχώρησε όμως σε αναπροσαρμογή του κουρέματος της αξίας των ενέχυρων, χωρίς να αναφέρεται κατά πόσο.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσετε το κούρεμα στα ενέχυρα που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA» αναφέρει η ΕΚΤ χωρίς να αποκαλύπτει το ποσοστό της αναπροσαρμογής.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του» καταλήγει η ΕΚΤ.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζονταν καθησυχαστικοί λέγοντας ότι το ποσοστό της αναπροσαρμογής στα collateral είναι σχετικά μικρό, ενώ τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία ενεργητικού προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν ότι με την απόφαση της ΕΚΤ «φαγώθηκαν» τα 2/3 από το μαξιλάρι που είχαν οι τράπεζες για την άντληση κεφαλαίων μέσω του ELA, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως κίνηση τακτικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024