Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουσκ: Η Ευρωζώνη να μείνει ενωμένη ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην Ελλάδα

Τουσκ: Η Ευρωζώνη να μείνει ενωμένη ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην Ελλάδα

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα, η ΕΕ αναζητά τρόπους να κρατήσει την Ελλάδα εντός ενιαίου νομίσματος, αν και αυτό μπορεί να απαιτήσει μία «εντελώς νέα» προσέγγιση για να επιτρέψει στην Ευρωζώνη να συνυπάρξει με ένα κράτος σε χρεοκοπία, δηλώνει ο Ντόναλντ Τουσκ. Καλεί να πέσουν τα δραματικά μηνύματα σε περίπτωση «όχι» και να σταματήσει η αμοιβαία επίρριψη ευθυνών λέγοντας ότι «κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι», και ζητούμενο είναι η ενότητα της Ευρωζώνης.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η ΕΕ αναζητά τρόπους να κρατήσει την Ελλάδα εντός ενιαίου νομίσματος, αν και αυτό μπορεί να απαιτήσει μία «εντελώς νέα» προσέγγιση για να επιτρέψει στην Ευρωζώνη να συνυπάρξει με ένα κράτος σε χρεοκοπία, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε συνέντευξή του στην πολιτική επιθεώρηση Politico, ο Τουσκ καλεί να πέσουν τα δραματικά μηνύματα σε περίπτωση «όχι» και να σταματήσει το πολιτικό παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών, λέγοντας ότι «κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι» και το ζητούμενο είναι να παραμείνει η Ευρωζώνη ενωμένη.

Σε συμφιλιωτικό τόνο, όπως σημειώνει το Politico, ο Ντόναλντ Τουσκ καλεί την Αθήνα και τους δανειστές να εργαστούν για την «εκ νέου οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να επιστρέψουν άμεσα στις διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

«Κεντρικός στόχος μας είναι κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη» αναφέρει.

«Ο Τουσκ κράτησε ορθάνοιχτη την πόρτα σε άλλο ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης της Αθήνας και υποβάθμισε το διακύβευμα της ψηφοφορίας της Κυριακής. Αντιφάσκοντας τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Τουσκ δήλωσε ότι ‘είναι πολύ σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν είναι … για την παραμονή στην Ευρωζώνη ή όχι. Όχι, στην πραγματικότητα κανείς δεν ενδιαφέρεται -ελπίζω κανείς δεν ενδιαφέρεται- για αυτήν την επιλογή’» γράφει το Politico.

Είπε ότι η ΕΕ θα εργαστεί με την Αθήνα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αν και σημείωσε ότι ένα «ναι» θα επέτρεπε «να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως πιο πολλά υποσχόμενο σε σχέση με το παρελθόν».

Ένα «όχι» των Ελλήνων στη συμφωνία που πρότειναν οι πιστωτές «θα μειώσει προφανώς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο Τουσκ. «Ωστόσο θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι δεν έχουμε σίγουρα ανάγκη από οποιαδήποτε δραματικά μηνύματα έπειτα από ένα ‘όχι’» επισήμανε προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να περιμένει να ακούσει «τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης».

Οι ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν την αποπομπή ή έξοδο χώρας από την ευρωζώνη εκτός εάν συνοδευτεί από απόσυρση από την ΕΕ. Όμως, ο Τουσκ δήλωσε πως πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιλέξει την έξοδο από το κοινό νόμισμα, θα βρισκόταν ένας τρόπος για να παραμείνει στην ΕΕ. «Εάν χρειαστούμε κάποιες νομικές αλλαγές στη Συνθήκη για να σώσουμε την Ευρώπη, είναι επίσης δυνατό να το συζητήσουμε» ανέφερε.

«Ίσως θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με μία χώρα σε χρεοκοπία ως μέλος της ευρωζώνης» είπε για να συμπληρώσει: «Ίσως πρέπει να προετοιμάσουμε όλο τον οργανισμό -την ευρωζώνη και την ΕΕ- για να ζει με χώρες με πρόβλημα σαν της Ελλάδας σήμερα».

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «δεν πρόκειται για μία ιστορία [όπου υπάρχει μόνο] μαύρο ή άσπρο».

«Ενδεχομένως το μεγαλύτερο λάθος […] θα ήταν να επιρρίπτουμε ευθύνες, να [να ξεκινήσει] ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας. Κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ούτε και νέες εκλογές μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Αναφορικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην εφημερίδα Handelsblatt, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μάρτιν Σουλτς περιέγραψε ένα πιθανό σενάριο για την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση «ναι», όπως έχουν υπαινιχθεί και οι ίδιοι οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης. Ήταν ένας συλλογισμός και όχι προτροπή, και είναι προφανές ότι εναπόκειται στους Έλληνες να αποφασίσουν το μέλλον τους, αναφέρουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024