Πέθανε «ο πατέρας του SMS» Matti Makkonen
Ο Matti Makkonen, ο Φινλανδός που έχει χαρακτηριστεί «ο πατέρας του SMS», απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών.
Ο Matti Makkonen, ο Φινλανδός που έχει χαρακτηριστεί «ο πατέρας του SMS», απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ποτέ τον χαρακτηρισμό και απέδιδε την υπηρεσία αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, η συνεισφορά του αναγνωρίστηκε με το βραβείο καινοτομίας του περιοδικού Economist το 2008.
Στον μηχανικό Makkonen αποδίδεται η σύλληψη της ιδέας ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων σε φυσική γλώσσα -ο ίδιος αρνιόταν ότι προωθούσε το txt spk, δηλαδή τα συντετμημένα και δυσνόητα μηνύματα που κυριαρχούσαν κυρίως τα πρώτα χρόνια μετά την αποστολή του πρώτου SMS το 1992. Σε μια σπάνια συνέντευξή του στο BBC μέσω… SMS, 20 χρόνια αργότερα, ο Makkonen είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης της χρέωσης ανά μήνυμα.
Σήμερα, η χρήση της υπηρεσίας μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει πτώση, καθώς υποκαθίσταται από άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες, με ή χωρίς τον περιορισμό των 160 χαρακτήρων, όπως το Viber, το WhatsApp, τον Facebook Messenger κ.ά.
O Makkonen εργάστηκε για την Nokia Networks και την Tele Finland, και υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Finnet Oy από το 2003 έως το 2005.
Διαβάστε περισσότερα στο tech.in.gr:
- Messenger και για τους χρήστες που δεν έχουν λογαριασμό στο Facebook
- Τι είναι το Meerkat;
- Τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ χρηστών WhatsApp σε Android και iOS
- Τι είναι το WhatsΑpp;
In.gr Τεχνολογία
- Τρεις νεκροί στο τελευταίο στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ σε «σκάφος με ναρκωτικά» στον Ειρηνικό Ωκεανό
- Εξαπλώνεται το φαινόμενο του shrinkflation στα σούπερ μάρκετ – Τι να προσέχουμε
- Νέα σενάρια για τον Πίτερς: «Έχει δεσμευτεί εδώ και εβδομάδες»
- Μαίρη Συνατσάκη: Έτοιμη για δεύτερο παιδί;
- Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία – Το Δημόσιο δηλώνει υποστήριξη σε κατηγορίες
- Το «κόλπο γκρόσο» της Ρεάλ, η επιστροφή του Παζ και το… λογιστικό αριστούργημα του Πέρεθ
- Επιδείνωση της κατάστασης στο Μάλι
- ΗΠΑ: Επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Όστιν – Αναφορές για τραυματίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442