Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
in.gr

Βενιζέλος: Το πραγματικό ερώτημα είναι «Ευρώπη ή άγνωστη πορεία»

«Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ευρώ ή δραχμή, Ευρώπη ή άγνωστη πορεία στο περιθώριο των εξελίξεων» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 FM ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ευρώ ή δραχμή, Ευρώπη ή άγνωστη πορεία στο περιθώριο των εξελίξεων», δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 FM ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μόνιμες αντιφάσεις και κρυφό σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Όπως είπε, το σχέδιο αυτό δεν υπάρχει, επειδή το θέλει ο λαός, αλλά επειδή εκβιάζονται καταστάσεις.

«Πού έχετε ξαναδεί εσείς ένα δημοψήφισμα σε ευρωπαϊκή χώρα, σε δυτική δημοκρατική χώρα, που να εξαγγέλλετε και να οργανώνεται σε επτά μέρες, πέντε εργάσιμες, με ένα πολύπλοκο ερώτημα, με ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο διατυπώνεται περίπλοκα και αντίστροφα εν τω μέσω μιας διαπραγμάτευσης, χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο για ουσιαστική συζήτηση και ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού. Πρόκειται για μια πρόκληση δημοκρατική, πρόκειται για μια εκτροπή θεσμική, η οποία νομίζω ότι έχει πάρει πια και διαστάσεις τυπικές, νομικές» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Επανέλαβε επίσης ότι «το ερώτημα για μας δεν είναι το ερώτημα που γράφει το ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα για μας είναι ευρώ ή δραχμή, Ευρώπη ή άγνωστη πορεία στο περιθώριο των εξελίξεων, ασφάλεια ή ανασφάλεια, διαφύλαξη του κεκτημένου με τις περικοπές και τις θυσίες που έγιναν, που είναι ανυπόφορες και τραγικές, αλλά η άλλη λύση είναι η πλήρης κατάρρευση, η εκμηδένιση του επιπέδου ζωής».

Άρα λοιπόν, όποιος ψηφίζει «ναι» δεν ψηφίζει «ναι» στα συγκεκριμένα κείμενα εργασίας, τα οποία δεν ισχύουν, συνέχισε, αλλά ψηφίζει «ναι» στην Ευρώπη, «ναι» στο ευρώ, «ναι» στην αλήθεια, «ναι» στο κεκτημένο, «ναι» στην κοινή λογική, «ναι» στην ασφάλεια. «Και όποιος ψηφίζει ‘όχι’ δεν ψηφίζει υπερήφανο και λεβέντικο ‘όχι’ στον Γιούνγκερ, στον Ντάισελμπλουμ και τον Σόιμπλε, αλλά ψηφίζει ‘όχι’ στο κεκτημένο της χώρας, ‘όχι’ στην Ευρώπη, ‘όχι’ στο ευρώ, ‘όχι’ στην ασφάλεια».

Ερωτηθείς γιατί είναι χειρότερο για το φτωχό πολίτη να πάει στη δραχμή από το να υπάρξουν νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως «η δραχμή θα είναι μια ευτελισμένη δραχμή, μια υποτιμημένη δραχμή, μια δραχμή πληθωριστική, μια δραχμή η οποία δεν θα έχει αντίκρισμα αγοραστικό και γιατί ο φτωχός άνθρωπος είναι αυτός που έχει ανάγκη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από ένα επενδυτικό κλίμα που δίνει θέσεις εργασίας».

Όπως είπε, αν στην κυβέρνηση «θέλουν να πάρουν την πολιτική πρωτοβουλία, να ξαναδιαπραγματευτούν, τότε έχουν δυο λύσεις: «Να διαπραγματευτούν και να πούνε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να έρθουν μαζί μας λέγοντας ψηφίστε ναι. Ή να έχουν το ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και την εντιμότητα να ξανασυγκαλέσουν τη Βουλή να ανακαλέσει την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κληθεί να υπογράψει ανακλητικό προεδρικό διάταγμα».

Επίσης, έκανε λόγο για «μόνιμη αντίφαση» της κυβέρνησης που από τη μια έλεγε μέσα στην ίδια μέρα «διαπραγματεύομαι και διαπραγματεύομαι σκληρά, λειτουργώ καλόπιστα, υποχωρώ, αποδέχομαι μέτρα 8 δισεκατομμυρίων και τα στέλνω με την υπογραφή του πρωθυπουργού τα μέτρα αυτά» και από την άλλη έλεγε «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει μνημόνιο».

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την ομιλία του στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, από το κείμενο που προτείνει η κυβέρνηση να απορριφθεί με «όχι», το 90% είναι οι προτάσεις της ίδιας της κυβέρνησης, να απορρίψει δηλαδή ένα κείμενο 90% αποδεκτό από αυτή και 10% μη αποδεκτό.

Τέλος αναρωτήθηκε πώς η κυβέρνηση θα ερμηνεύσει το «όχι». «Δεν υπάρχει, νομίζω, κανένα σοβαρό περιθώριο διαπραγμάτευσης γιατί η ίδια θα έχει αιχμαλωτιστεί στην αυταρέσκεια του όχι και θα έχει παρασύρει τον ελληνικό λαό σε αυτό. Να προειδοποιήσω απλώς ότι θα είναι μακρά η παραμονή -και λυπάμαι που το λέω- στο έκτακτο καθεστώς των τραπεζών. Θα είναι πολύ ολισθηρός ο δρόμος της υποβάθμισης της εθνικής οικονομίας. Πολύ ολισθηρός και πολύ γρήγορος» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία

H Όλγα Γεροβασίλη βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τις διαρροές ως συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024