Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ντέρμπι «μίσους» Χιλή-Περού

Το ντέρμπι «μίσους» Χιλή-Περού

Η αναμέτρηση της Χιλής με το Περού στα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα, τα ξημερώματα της Τρίτης (02:30), αποτελεί δίχως άλλο μία από τις πιο σκληρές αντιπαλότητες του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, τέτοια που τροφοδοτείται από την πολιτική των συνοριακών διαφορών και τον πόλεμο του 19ου αιώνα.

Η αναμέτρηση της Χιλής με το Περού στα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα, τα ξημερώματα της Τρίτης (02:30), αποτελεί δίχως άλλο μία από τις πιο σκληρές αντιπαλότητες του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, τέτοια που τροφοδοτείται από την πολιτική των συνοριακών διαφορών και τον πόλεμο του 19ου αιώνα.

Η παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες των Άνδεων χρονολογείται από τον πόλεμο του Ειρηνικού το 1880, ανάμεσα στη Χιλή και τις δυνάμεις του Περού και της Βολιβίας. Οι Χιλιανοί κέρδισαν, προσαρτώντας ένα κομμάτι της γης του Περού, το οποίο κατέχουν έως και σήμερα.

Μόλις την περασμένη χρονιά, οι δύο χώρες διευθέτησαν την μακροχρόνια διαφορά τους για τα θαλάσσια σύνορα. Το Περού, μετά την προσφυγή του στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ανάγκασε τη Χιλή να του παραδώσει περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά χλμ. θάλασσας.

Οι δύο χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε διένεξη για ένα μικρό κομμάτι γης κοντά στα σύνορά τους, το οποίο είναι στην κατοχή της Χιλής, αλλά διεκδικεί το Περού. Ο ανταγωνισμός αυτός έχει μεταφερθεί και στην «Classic of the Pacific» (Το «κλάσικο» του Ειρηνικού), όπως είναι γνωστή η μεταξύ τους συνάντηση.

Όταν το Περού έφτασε στο Σαντιάγκο το 1997 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, οι φίλαθλοι της Χιλής «έπνιξαν» τον εθνικό ύμνο του Περού μέσα σε ήχους από σφυρίχτρες και έντονες αποδοκιμασίες. Η Χιλή κέρδισε άνετα με 4-0, χάρη σε χατ-τρικ του Μαρσέλο Σάλας, αλλά, μετά το τρίτο γκολ που σημείωσε, σχεδόν πιάστηκε στα χέρια με τον τερματοφύλακα του Περού, Ζούλιο Σέζαρ Μπαλέριο.

Σε άλλο παιχνίδι το 1986, η Χιλή απέκτησε προβάδισμα 3-0 στα πρώτα 15΄, χάρη στα λάθη του τερματοφύλακα του Περού, Εουσέμπιο Ακασούσο. Οταν αντικαταστάθηκε, οι φίλαθλοι της Χιλής φώναζαν «Ακασούσο για πρόεδρος»! Εκείνος, βέβαια, δεν έπαιξε ποτέ ξανά για την εθνική ομάδα της χώρας του…

Το 1977 οι Χιλιανοί πήγαν στη Λίμα, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία θέση στα τελικά του Μουντιάλ της Αργεντινής την επόμενη χρονιά. Οι Περουβιανοί νίκησαν 2-0 και προκρίθηκαν, ενώ η Χιλή έμεινε εκτός διοργάνωσης. Ο στρατιωτικός δικτάτορας του Περού, Φραντσίσκο Μοράλες, έτρεξε στο γήπεδο, προκειμένου να συμμετάσχει στους πανηγυρισμούς των φιλάθλων της χώρας.

«Κανένας παίκτης δεν πρέπει να είναι προετοιμασμένος για φιλοξενία» είπε ο βοηθός προπονητή του Περού, Νολμπέρτο Σολάνο, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Χιλής. «Δεν περιμένουμε -συνέχισε- από τους οπαδούς της Χιλής να μας χειροκροτήσουν».

Όταν ρωτήθηκε εάν ο ημιτελικός είναι κάτι περισσότερο από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, είπε: «Νομίζετε ότι θα έρθουμε με πιστόλια και αυτόματα όπλα; Θα είναι ένα σκληρό παιχνίδι. Μιλάμε για ποδόσφαιρο, όχι για να βάλουμε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος».

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί. Υπάρχει μία περουβιανή κοινότητα στη Χιλή και οι Χιλιανοί έχουν σημαντικές επενδύσεις στο Περού, ενώ και οι δύο χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε ένα νέο εμπορικό συνασπισμό, τη «συμμαχία του Ειρηνικού». Εώς τώρα οι Χιλιανοί φίλαθλοι έχουν σεβαστεί τους εθνικούς ύμνους των χωρών που συμμετέχουν στο Κόπα Αμέρικα. Αυτό θα τεθεί σε δοκιμασία, τα ξημερώματα στο Σαντιάγκο…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024