Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Κοτζιά με Σταϊνμάγιερ, Λαβρόφ, Κασουλίδη

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Κοτζιά με Σταϊνμάγιερ, Λαβρόφ, Κασουλίδη

Τηλεφωνικές επικοινωνίες για την κατάσταση στην Ελλάδα είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι ουδεμία ανησυχία προκύπτει από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Τηλεφωνικές επικοινωνίεςμε τους ομολόγους του της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι ουδεμία ανησυχία προκύπτει από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως αγωνίζεται για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους της.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξε απόψεις με τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι αυτό «αποτελεί θεμελιώδη διαδικασία του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και έχει διενεργηθεί πολλάκις στο παρελθόν».

Ο κ. Κασουλίδης, από τη μεριά του, διαβεβαίωσε τον κ. Κοτζιά, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για την υποστήριξη σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας και του λαού της Κύπρου στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος των διαπραγματεύσεων και για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους τηςστους κόλπους της ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Ν.Κοτζιάς ενημέρωσε τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ΔΝΤ ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση και τις προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει: «Για μένα δεν υπάρχει ούτε έξοδος από το ευρώ, ούτε υποταγή – υπάρχει η Ευρώπη ως πεδίο μάχης, όπου χρησιμοποιώ όλα τα εργαλεία που μου επιτρέπουν οι θεσμοί και οι συνθήκες της ΕΕ».

Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να εκφράσει την άποψή του και δεν αφορά καθόλου «το παραμύθι του Grexit», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να πάψουν να δραματοποιούν ένα πάρα πολύ φυσιολογικό γεγονός, την έκφραση της δημοκρατικής έκφρασης του λαού σε ένα καυτό για εμάς ζήτημα».

«Ήμασταν λίγο απρόβλεπτοι. Δηλαδή περίμεναν να τα είχαμε παραδώσει όλα και γι αυτό στεναχωριούνται;» αναρωτιέται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024