Αμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο κείμενο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, ως το τελευταίο κείμενο που βρισκόταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πριν η ελληνική πλευρά αποχωρήσει και προκηρύξει δημοψήφισμα. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε τελεσίγραφο, πως το συγκεκριμένο κείμενο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ουδέποτε ενημερώθηκε επισήμως για την τελική πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε από την πλευρά της «το πλήρες κείμενο των θεσμών».

Συγκεκριμένα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν: «Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.

»Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση- η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;

»Την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο.

»Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς».

Το «πλήρες κείμενο των θεσμών» σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση

Το πλήρες κείμενο των προτάσεων των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση έδωσαν στη δημοσιότητα κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι το κείμενο που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή «βάζει τέλος στην παραφιλολογία, όπως βάζει τέλος και στα επιχειρήματα των οπαδών του «NAI ΣΕ ΟΛΑ» οι οποίοι ισχυρίζονταν μέχρι τώρα ότι δεν υπάρχει κείμενο Θεσμών».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως και στα δύο κείμενα, το σημερινό και αυτό της 25ης Ιουνίου, που εδόθη ως τελεσίγραφο, οι Θεσμοί ζητούν, μεταξύ άλλων:
 
-Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση
-Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά
-Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες
-Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)
-Να περικοπούν κατά 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)
-Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις
-Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ
-Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό
-Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους
-Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από 700 εκατ. ευρώ
-Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%
-Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021
-Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί
-Να μειωθεί το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ στις καταθέσεις.
-Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών .
-Να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο.
-Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).
-Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.  
-Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
-Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.
-Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.
-Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014».

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «όλα τα παραπάνω αποτελούν μια δέσμη προτάσεων φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα όπως προκύπτει και από τη σχετική απόφαση του Eurogroup».

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι «η μόνο διαφορά αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που, στο σημερινό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, ο συντελεστής αυξάνεται στο 13% από 23% που ζητούσαν την 25η Ιουνίου».

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Γράψτε το σχόλιό σας