Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει τη Δευτέρα στις 13:45 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, έως το βράδυ της Παρασκευής, που συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά, υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι το Eurogroup του Σαββάτου «θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13:45 ώρα Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε στο κείμενο με ένα tweet στα ελληνικά:

Ανάμεσα σε άλλα, το κείμενο προβλέπει:

  • Αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για το 23% που είχαν προτείνει αρχικά οι δανειστές, αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 23% -με εξαίρεση βασικών αγαθών στο 13%-, διατήρηση του ρεύματος στο 13%.
  • Αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και περικοπή του 20% της δαπάνης.
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 100% από το 55% σήμερα, αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% και αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. 
  • Στο ζήτημα των πρόωρων συντάξεων, η 30ή Ιουνίου ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αντικαταστάθηκε με την φράση «το ταχύτερο».

Η ανακοίνωση της Κομισιόν:

«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

»Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

»Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

»Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr