Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: Βελτιώστε την πρότασή σας να υποδείξουμε το «ναι»

Βαρουφάκης: Βελτιώστε την πρότασή σας να υποδείξουμε το «ναι»

Η απόρριψη του αιτήματος για επέκταση του προγράμματος για 2-3 εβδομάδες, κάνει μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup ως θεσμού δημοκρατικής ένωσης, τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης. Επιβεβαιώνοντας το επικινδύνως τεταμένο κλίμα με τον Ντάισελμπλουμ τον κατηγόρησε για τις επιλογές του, ενώ επανέλαβε τους λόγους που καθιστούν αδύνατη την αποδοχή της πρότασης των θεσμών. Ωστόσο, με ψυχραιμία, είπε ότι η ΕΕ μπορεί ακόμη να σώσει την κατάσταση. «Προσπαθούμε για συμφωνία της ύστατης στιγμής»...

Η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για επέκταση του προγράμματος για 2-3 εβδομάδες, ώστε ο ελληνικός λαός να μπορεί να αποφασίσει ψύχραιμα στο δημοψήφισμα κάνει μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup ως θεσμού μιας δημοκρατικής ένωσης εταίρων που έχουν κοινό συμφέρον, τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη διακοπή του Eurogroup, που συνέχισε τη συνεδρίαση του χωρίς αυτόν.

Επιβεβαιώνοντας το επικινδύνως τεταμένο κλίμα με τον Γ.Ντάισελμπλουμ τον κατηγόρησε για τις επιλογές του, ενώ επανέλαβε τους λόγους που καθιστούσαν αδύνατη την αποδοχή της πρότασης των θεσμών. Όμως, πρόσθεσε με νόημα, η κυβέρνηση δεν έχει και εντολή για την απόρριψη της χωρίς να ρωτήσει το λαό.

Παρά το σκηνικό ρήξης με τον Ντάισελμπλουμ, ο Γ.Βαρουφάκης δεν διατήρησε την ίδια στάση σε ότι αφορά την Κομισιόν και τους εταίρους, όταν προκαλώντας έκπληξη είπε με ψυχραιμία ότι η ΕΕ μπορεί ακόμη να σώσει την κατάσταση. Άλλωστε επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να μην υπάρξει σύγκλιση.

Σε ύστατη προσπάθεια να δείξει ότι η γέφυρα με τους εταίρους-δανειστές δεν έχει κατεδαφιστεί, εξήγησε ότι η ΕΕ μπορεί να υποβάλλει βελτιωμένη πρόταση στην Αθήνα, την οποία η κυβέρνηση θα παροτρύνει τους πολίτες να στηρίξουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Πασχίζουμε για συμφωνία της ύστατης στιγμής, τόνισε. Αν υπάρξει συμφωνία θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι η άποψή μας είναι να ψηφίσει «ναι», πρόσθεσε.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τον Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του Γ.Βαρουφάκη μόλις βγήκε από το Eurogroup. Eίναι μια μέρα λύπης για εσάς; τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Είναι μια μέρα λύπης για την Ευρώπη, αλλά θα το ξεπεράσουμε» απάντησε ο Έλληνας υπουργός.

«Δεν θα στήριζε τη συμφωνία η Βουλή»

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου αναλύοντας τους λόγους που επέβαλλαν την απόρριψη της πρότασης των θεσμών από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, και επιρρίπτοντας τους ευθύνες για αυτό, ότι το πακέτο που πρότειναν στην Ελλάδα ήταν όχι μόνο ήταν βαθιά υφεσιακό, αλλά και επιβάρυνε για άλλη μια φορά τους ασθενέστερους.

Επίσης, πρόσθεσε, το χρηματοδοτικό πακέτο που πρότειναν εκτός από ανεπαρκές, έπασχε και από εσωτερικές αντιφάσεις. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι όταν οι πιστωτές ρωτήθηκαν μετά τον «κανιβαλισμό» των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ -όπως προέβλεπε η πρότασή τους- τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απάντησαν ότι τα κεφάλαια θα αναπληρωθούν από τον ESM, ενώ γνωρίζουν ότι για αυτό χρειάζεται η σύναψη νέου προγράμματος.

Τρίτος λόγος για τον οποίο η πρόταση απορρίφθηκε ήταν γιατί δεν έδινε καμία ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση θα κατέληγε σε βιώσιμη συμφωνία, που θα έθετε την κρίση στο περιθώριο.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι εξήγησε στους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση των θεσμών, αυτή η συμφωνία δεν θα περνούσε από τη Βουλή και αυτό θα προκαλούσε την πρώτη ρήξη.

Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει εντολή να παρατείνει την κρίση με την αποδοχή τέτοιων προτάσεων, δεν έχει όμως και την λαϊκή εντολή να την απορρίψει. Εξ ου και καταφεύγει στο δημοψήφισμα εξήγησε, αναφέροντας μάλιστα σε άλλο σημείο ότι η σημερινή ιδιαιτέρως σκληρή στάση Ντάισελμπλουμ είναι ακατανόητη και για το λόγο ότι οι Έλληνες μπορεί να ψηφίσουν «ναι» στην αποδοχή των μέτρων των θεσμών.

«Το δημοψήφισμα δεν είναι για το ευρώ»

Ο Γ.Βαρουφάκης τόνισε αρκετές φορές ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Άλλωστε επισήμανε ότι δεν υπάρχει διαδικασία εγκατάλειψης του ευρώ από μια χώρα μέλος.

«Όποιος λέει ότι το δημοψήφισμα είναι για το ευρώ κάνει μια επικίνδυνα λανθασμένη ερμηνεία. Είναι καθαρό: δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου χώρας από τη νομισματική ένωση».

Οι θεσμοί ήρθαν με δύο περιεκτικές προτάσεις δύο ημέρες πριν και αυτές είναι που θα τεθούν στους Έλληνες πολίτες, εξήγησε ο Γ.Βαρουφάκης. «Και αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για βελτιώσεις στην εν λόγω πρόταση» πρόσθεσε.

Μας ζητήθηκε από τους εταίρους να πούμε αν θα αποδεχθούμε την πρόταση ή όχι, και ως δημοκράτες ζητούμε στους πολίτες να μας πουν τι θέλουν να πράξουμε. Θα συμμορφωθώ απολύτως με την βούληση του λαού, τόνισε.

«Πασχίζουμε για συμφωνία της ύστατης στιγμής»

Η κυβέρνηση πασχίζει ακόμη για μια συμφωνία ύστατης στιγμής μέχρι την Τρίτη, είπε ο Γ.Βαρουφάκης ερωτηθείς σχετικά.

Και τότε δεν θα γίνει το δημοψήφισμα; ρωτήθηκε.

Βεβαίως θα γίνει, αλλά εάν έρθει βελτιωμένη πρόταση από τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση θα την υποστηρίξει παροτρύνοντας τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της αποδοχής της, απάντησε ο κ. Βαρουφάκης. Τόνισε δε ότι μόνο εάν είναι μια συμφωνία που στηρίζουν οι πολίτες μπορεί να εξασφαλιστεί η υλοποίησή της.

Στα μαχαίρια με τον Ντάισελμπλουμ

Προσωπική απόφαση του Γ.Ντάισελμπλουμ ήταν η μη συμμετοχή του έλληνα υπουργού Οικονομικών στο δεύτερο ημίχρονο της συνεδρίασης του Eurogroup, είπε ο Γ.Βαρουφάκης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το ότι «η Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη στο δεύτερο ημίχρονο του Eurogroup» ανακοινώθηκε από τον Γ.Ντάισελμπλουμ.

«Η απόφαση αυτή δεν είναι μια απόφαση της Ευρώπης και των εταίρων, είναι του Γερούν Ντάισελμπλουμ» τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης.

Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup δήλωσε ότι το συνέταξε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ και δεν το υπέγραψε η Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024