Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη, η μόνη απόφαση του Eurogroup

Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη, η μόνη απόφαση του Eurogroup

Λιγότερο από μια ώρα διήρκεσε το Eurogroup, που κατόπιν της ενημέρωσης των υπουργών αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκ νέου το μεσημέρι της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ δανειστών και Ελλάδας. Αυτός άλλωστε είναι ο στόχος της νέας συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ και θεσμών τα μεσάνυχτα. Ο Ντομπρόβσκις είχε προειδοποιήσει για μακρά νύχτα στις Βρυξέλλες...

Λιγότερο από μια ώρα διήρκεσε το Eurogroup, όσο χρειαζόταν για να ενημερωθούν οι υπουργοί για τις νέες εξελίξεις και να αποφασιστεί ότι θα συνεδριάσει εκ νέου το μεσημέρι της Πέμπτης (στις 14:00 ώρα Ελλάδος), με την ελπίδα ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας, ώστε οι τρεις θεσμοί να είναι σε θέση να παραδώσουν την αναγκαία έκθεση για να λάβουν αποφάσεις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι άλλωστε και ο στόχος της νέας συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους επικεφαλής των θεσμών σήμερα το βράδυ (γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα). Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε για «μακρά νύχτα» στις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι μαζί με τον Α.Τσίπρα και τον Ζ.Γιούνκερ, αν και η σύνθεση είναι ακόμη ανοιχτή, αναμένεται να καθίσουν η Κρ.Λαγκάρντ του ΔΝΤ, ο Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, ο Κλ.Ρέγκλινγκ του ESM, ο Βλ.Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, ο Γ.Ντάισελμπλουμ του Eurogroup.

Την αποφασιστικότητα των εμπλεκόμενων μερών να δουλέψουν όλη νύχτα αν κριθεί αναγκαίο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας από το Eurogroup. «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στις 14.:00 ώρα Βελγίου» είπε.

Η συμφωνία είναι ακόμη πιθανή, επισήμανε από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι οι θεσμοί, σε απόλυτη σύμπνοια, έχουν κοινή θέση. Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας ο κ. Μοσκοβισί είχε εκφράσει και νωρίτερα δηλώνοντας ότι «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να βρούμε μία λύση, η οποία είναι αναγκαία, αλλά και πιθανή».

Aπό την πλευρά του οΒλ.Nτομπρόβσκιςδήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι αύριο το πρωί.

Οι πληροφορίες ότι το σημερινό Eurogroup θα είναι σύντομο, έκαναν την εμφάνισή του αμέσως μετά το τέλος των μαραθώνιων συνομιλιών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Ζ.Κ.Γιούνκερ και των επικεφαλής των θεσμών, όπου συζητήθηκε η αντιπρόταση των θεσμών στις ελληνικές προτάσεις, την οποία η ελληνική πλευρά απορρίπτει. Η σιωπή της Κρ.Λαγκάρντ, του Μ.Ντράγκι και του Γ.Ντάισελμπλουμ καθώς κατευθύνονταν προς την αίθουσα όπου θα συνεδρίαζε το Eurogroup προμήνυε μια τέτοια εξέλιξη.

Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου. «Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα», σημειώνουν.

«Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

» Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», καταλήγουν.

Πάντως εκτός από τους θεσμούς που στο παρά πέντε κατέβασαν νέα αντιπρόταση, αλλαγές στις προτάσεις της φέρεται να κάνει και η ελληνική πλευρά κυρίως σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, όπου τροποποιεί το σημείο που αναφέρεται στην επιβολή εισφορών 5% στις επικουρικές συντάξεις και 1% στις κύριες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024