Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επενδύσεις 8 τρισ. δολαρίων σε ΑΠΕ τα επόμενα 25 χρόνια

Επενδύσεις 8 τρισ. δολαρίων σε ΑΠΕ τα επόμενα 25 χρόνια

Κερδίζουν τον αγώνα εναντίον των ορυκτών καυσίμων οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με κύριες ωφελημένες τις φτωχές χώρες. Αθροίζοντας τα κεφάλαια που υπολογίζεται να επενδυθούν μέχρι και το 2040 στις καθαρές μορφές ενέργειας, έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg New Energy Finance καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα διατεθούν περί τα 8 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,7 τρισ. δολάρια – περίπου το 50% – στην ηλιακή ενέργεια.

Κερδίζουν τον αγώνα εναντίον των ορυκτών καυσίμων οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με κύριες ωφελημένες τις φτωχές χώρες.

Από τη Χιλή ως τη Βραζιλία και από την Αίγυπτο μέχρι την Κένυα, οι ΑΠΕ υπολογίζεται ότι τα επόμενα 25 χρόνια θα απορροφήσουν περίπου τα δύο τρίτα των σχεδιαζόμενων επενδύσεων σε καινούργιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αιτία η συνεχιζόμενη βουτιά του κόστους παραγωγής, της ακριβής μέχρι πριν από λίγα χρόνια ηλιακής ενέργειας.

Αθροίζοντας τα κεφάλαια που υπολογίζεται να επενδυθούν μέχρι και το 2040 στις καθαρές μορφές ενέργειας, έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg New Energy Finance καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα διατεθούν περί τα 8 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,7 τρισ. δολάρια – περίπου το 50% – στην ηλιακή ενέργεια.

Τα νούμερα είναι σχεδόν διπλάσια από τις επενδύσεις που υπολογίζεται ότι θα γίνουν για μονάδες λιγνίτη, λιθάνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας και οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 4,1 τρισ. δολάρια.

Δείγμα ακριβώς ότι ο αγώνας για τις ΑΠΕ έναντι όλων των άλλων μορφών ενέργειας έχει πλέον κερδηθεί, με περισσότερο ωφελημένους τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του πλανήτη. Διότι οι τιμές της ηλιακής ενέργειας πέφτουν ημέρα με την ημέρα, καθιστώντας την ευθέως ανταγωνιστική απέναντι σε άλλες μορφές ενέργειας σε μέρη που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Σε τέτοια μέρη βρίσκονται 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, οπότε η αγορά υπάρχει ήδη, και είναι μεγάλη. Αλλά σήμερα, παρότι η ηλιακή ενέργεια είναι δωρεάν, ελάχιστοι σε χώρες όπως η Κένυα, το Μαλάουι και η Ζάμπια μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος ενός «ηλιακού κιτ», ενώ δεν υπάρχουν δανειοδότες που θα παρέχουν τα κεφάλαια για κάτι τέτοιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024