Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ανήθικο δίδαγμα η 'μισή' καταδίκη του αστυνομικού από το Εφετείο»

«Ανήθικο δίδαγμα η ‘μισή’ καταδίκη του αστυνομικού από το Εφετείο»

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για την επίθεση που δέχτηκε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη από αστυνομικό των ΜΑΤ στη διάρκεια συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, στις 5 Οκτωβρίου 2011. Αφενός μεν ο εν λόγω αστυνομικός καταδικάστηκε με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης, αφετέρου δε αθωώθηκε για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Ποιο το ηθικό δίδαγμα;

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για την επίθεση που δέχτηκε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη από αστυνομικό των ΜΑΤ στη διάρκεια συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, στις 5 Οκτωβρίου 2011. Αφενός μεν ο εν λόγω αστυνομικός καταδικάστηκε με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης, αφετέρου δε αθωώθηκε για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, με αφορμή και την καταγραφή του σε φωτογραφία από τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, προκαλώντας διαμαρτυρίες εντός και εκτός της χώρας.

«Στις 15 Ιουνίου 2015, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών επιβεβαίωσε την ενοχή του άνδρα των ΜΑΤ που είχε χτυπήσει βίαια στο πρόσωπο τη φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη κατά τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει τον Οκτώβριο του 2011 στο Σύνταγμα.

» Παρ’ όλο που η ποινή είναι ελαφρύτερη της ποινής που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, η πρώτη καταδίκη ένστολου για ανάλογο περιστατικό επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο καθεστώς ασυλίας που έχαιραν έως σήμερα τα μέλη ορισμένων αστυνομικών μονάδων» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Το in.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΦΕ, Μάριο Λώλο, τον δημοσιογράφο, Μανώλη Κυπραίο, και τον συνιδιοκτήτη του φωτογραφικού πρακτορείου SOOC, Μενέλαο Μυρίλλα, θέτοντας το εξής ερώτημα: Ποιο το ηθικό δίδαγμα για τον επόμενο αστυνομικό που θα προβεί σε ανάλογες κινήσεις, όταν για το εν λόγω περιστατικό ο συγκεκριμένος αστυνομικός κρίθηκε αθώος για την κατηγορία περί παράβασης καθήκοντος;

Ο πρόεδρος της ΕΦΕ, Μάριος Λώλος, ανέφερε πως είναι η πρώτη απόφαση και πιθανώς η τελευταία, αφού οι υπόλοιπες ΕΔΕ έχουν καταλήξει στο αρχείο και δεν πρόκειται να ξανανοίξουν, ενώ αποκαλύπτει ότι ο εισαγγελέας της έδρας του Εφετείου πρότεινε την αθώωση του αστυνομικού για όλες τις κατηγορίες.

«Οπότε για μας είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη απόφαση που καταδικάζεται αστυνομικός των ΜΑΤ επειδή χτύπησε συνάδελφο. Βέβαια, αυτή η απόφαση έχει θετική και αρνητική πλευρά. Η αρνητική αφορά την αθώωση για την παράβαση καθήκοντος και σχετικά με αυτό θα ήθελα να προσθέσω πως ο εισαγγελέας της έδρας του Εφετείου πρότεινε την αθώωση του αστυνομικού, ασχέτως αν τελικά η σύνθεση του δικαστηρίου τού επέβαλε τρεις μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή, από τους οκτώ που ήταν αρχικά» σημειώνει.

Και καταλήγει λέγοντας: «Το θετικό όμως είναι πως για πρώτη φορά ήταν κατηγορούμενος αστυνομικός των ΜΑΤ για βιαιοπραγία συναδέλφου και καταδικάστηκε τελεσίδικα. Μία μέρα, δύο μέρες, τρεις μήνες, όσο κι αν είναι η ποινή, αφού καμία άλλη ΕΔΕ δεν έχει τελεσφορήσει. Θεωρούμε πως το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα μάθημα τουλάχιστον για τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, γιατί πλέον θα υπάρχει η πιθανότητα να τιμωρηθούν».

Ο Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του καλύπτοντας το ρεπορτάζ των κινητοποιήσεων κατά της λιτότητας το 2011, όταν έσκασε κυριολεκτικά επάνω του μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης.

Τέσσερα χρόνια μετά τον τραυματισμό του, και παρά το γεγονός ότι οι αρχές έχουν στα χέρια τους αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών της μονάδας ΜΑΤ που ενεπλάκη, οι δράστες δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί και διωχτεί.

«Δεν υπάρχει ηθικό δίδαγμα, αλλά ανήθικο και αντιδημοκρατικό. Αυτό για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η απονομή δικαιοσύνης και απόφασης. Αργοπορημένη δικαιοσύνη, ισοδυναμεί με μη δικαιοσύνη είχε πει ο Ουίλιαμ Γλάδστων» τονίζει και συμπληρώνει πως «κατά δεύτερον, είναι καθήκον ενός αστυνομικού των ΜΑΤ να χτυπά δημοσιογράφο ή φωτορεπόρτερ; Μόνο όσοι παραβαίνουν το νόμο φοβούνται και πράττουν κατά αυτόν τον τρόπο. Οι εκτελεστές του νόμου να φοβούνται το νόμο;».

Ο κ. Κυπραίος χαρακτηρίζει ως οξύμωρο και επικίνδυνο για τη δημοκρατία το γεγονός, είτε η κυβέρνηση είναι δεξιά, κεντρώα ή αριστερή. «Το Σύνταγμα δεν πρέπει να αλλοιώνεται» καταλήγει.

Για τον συνιδρυτή του φωτογραφικού πρακτορείου SOOC Μενέλαο Μυρίλλα «αυτή η απόφαση είναι ένα δίδαγμα για μας, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος. Οπότε, είναι στα πλαίσια των καθηκόντων των αστυνομικών να δέρνουν τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ. Το συμπέρασμα είναι πως η βιαιοπραγία είναι καθήκον του αστυνομικού σύμφωνα με αυτήν την απόφαση» επισημαίνει.

Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024