Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά, κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ρωσική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο EuroHeartCare της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά, κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ρωσική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο EuroHeartCare της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βαλέρι Γκαφάροβ της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών στο Νοβοσιμπίρσκ, εξέτασαν αντιπροσωπευτικό δείγμα 657 ανδρών ηλικίας 25 έως 64 ετών χωρίς ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη. Τα καρδιαγγειακά περιστατικά καταγράφηκαν για χρονικό διάστημα 14 ετών.
Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ όσων υπέστησαν έμφαγμα σε αυτή την χρονική περίοδο, σχεδόν τα δύο τρίτα (το 63%) είχαν επίσης διαταραχές ύπνου. Οι άνδρες με προβλήματα ύπνου είχαν υπερδιπλάσιες ποθανότητες να υποστούν έμφραγμα και έως τετραπλάσιες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με όσους κοιμούνταν φυσιολογικά.
Σύμφωνα με τον Δρ Γκαφάροβ, τα προβλήματα ύπνου είναι πιο έντονα σε όσους έχουν στρες, σε όσους δεν έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε όσους κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
- Ryanair: «Ήταν σχεδόν ολόκληρος έξω από το παράθυρο» – Τι λέει η γυναίκα που έσωσε τον 61χρονο Σέρβο
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442