Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρόληψη των ατυχημάτων στη θάλασσα στόχος της Safe Water Sports

Η πρόληψη των ατυχημάτων στη θάλασσα στόχος της Safe Water Sports

Τη θλιβερή πρωτιά στους πνιγμούς κατέχει η Ελλάδα, με 400 περιστατικά ετησίως και 100 επιπλέον άτομα να πέφτουν θύματα ατυχημάτων στη θάλασσα. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Safe Water Sports, φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα, χώρα-πρότυπο στον τομέα της ασφάλειας στα θαλάσσια σπορ και να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του σχετικού νομικού πλαισίου.

Τη θλιβερή πρωτιά στους πνιγμούς κατέχει η Ελλάδα, με 400 περιστατικά ετησίως και 100 επιπλέον άτομα να πέφτουν θύματα ατυχημάτων στη θάλασσα. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Safe Water Sports, που εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησε τη λειτουργία της, φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα, χώρα-πρότυπο στον τομέα της ασφάλειας στα θαλάσσια σπορ και να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του σχετικού νομικού πλαισίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, ο πρόεδρος του σωματείου Δρ Παναγιώτης-Μιχαήλ Πασχαλάκης, αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν της απώλειας του παιδιού του πέρσι το καλοκαίρι στη Μύκονο, κατά τη διάρκεια θαλάσσιου παιχνιδιού, που στάθηκε η αιτία δημιουργίας του Safe Water Sports.

«Με αφορμή το καταλυτικό αυτό γεγονός για τη ζωή μου, ξεκίνησε πριν λίγους μήνες η δράση του Safe Water Sports με στόχο να κάνουμε την Ελλάδα παγκόσμιο παράδειγμα στα ασφαλή θαλάσσια αθλήματα και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο νερό. Με τη συμμετοχή της Πολιτείας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα ας προσπαθήσουμε να μην ξαναγίνει ατύχημα στη θάλασσα», σημείωσε ο κ. Πασχαλάκης.

Ο Απόστολος Καγκελάρης, μέλος του ΔΣ της οργάνωσης επεσήμανε την θλιβερή πρωτιά που κατέχει η Ελλάδα στους πνιγμούς με 400 περιστατικά ετησίως. «Με περίπου 2.500 νησιά, η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα). Ταυτόχρονα κατατασσόμαστε πολύ χαμηλά στον κατάλογο των χωρών σε ότι αφορά την ασφάλεια στα θαλάσσια αθλήματα. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών με περισσότερους από 5.000 θανάτους, ετησίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω της δράσης μας θέλουμε να παρέχουμε συστηματική πληροφόρηση για την πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό και παράλληλα να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος νομικού πλαισίου» εξήγησε.

Για το σκοπό αυτό η Safe Water Sports καλεί το κοινό να επισκεφθεί την ειδική ιστοσελίδα της, για να ενημερωθείτε για τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν για όλα τα θαλάσσια αθλήματα, να δει κατάλογο εταιρειών που παρέχουν ψυχαγωγικές θαλάσσιες υπηρεσίες, να τις αξιολογήσει και να αναφέρει σε ειδικό πεδίο τυχόν παραβάσεις που θα υποπέσουν στην αντίληψή του στους καλοκαιρινούς μήνες.

Το έργο της οργάνωσης ενισχύει και το Λιμενικό Σώμα που δια του αρχιπλοιάρχου Παναγιώτη Παρασκευά δήλωσε ότι «η συνεργασία με την Safe Water Sports ήταν η ευκαιρία που περιμέναμε για χρόνια. Το Λιμενικό Σώμα θέλει να αναδεικνύει με κάθε δυνατή ευκαιρία το κοινωνικό του πρόσωπο. Φέτος, λοιπόν, μέσω ειδικού υλικού που παρουσιάστηκε σε παιδιά δημοτικών σχολείων, προσπαθούμε να τα ευαισθητοποιήσουμε για την ασφάλεια στην παραλία και τη θάλασσα».

Στο πλευρό της οργάνωσης και ο Ολυμπιονίκης του Surf, Νίκος Κακλαμανάκης, που συνεχάρη τον κ. Πασχαλάκη γιατί «μπόρεσε να κάνει τον πόνο κινητήριο δύναμη για προσφορά στην κοινωνία.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του θαλάσσιου σκι, Γιώργος Χατζής που τόνισε ότι «το σκι είναι άθλημα και όχι παιχνίδι. Πρέπει να γίνεται με ασφάλεια. Στόχο έχει την προστασία του αθλητή και όχι μόνο την καλή επίδοσή του».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναγνώστηκαν μηνύματα του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου και του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024