Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Τα περιττά κιλά μετά την εμμηνόπαυση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.
Τα περιττά κιλά μετά την εμμηνόπαυση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Μάριαν Νιουχάουζερ του Κέντρου Αντικαρκινικών Ερευνών «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 67.000 γυναίκες, 50-79 ετών, για μια μέση χρονική περίοδο 13 ετών. Από αυτές, σχεδόν 3.400 (5%) εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσο αύξανε το σωματικό βάρος της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση, τόσο αύξανε και ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. Έτσι, εκείνες με το μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν 86% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Φυσιολογικός θεωρείται ο ΔΜΣ, όταν δεν ξεπερνά το 25. Μεταξύ 25-30 το άτομο θεωρείται υπέρβαρο και πάνω από 30 παχύσαρκο.
Γυναίκες με ΔΜΣ πάνω από 35 είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του μαστού.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση δεν επηρέαζει τη σχέση ανάμεσα στο περιττό βάρος και στον κίνδυνο κακοήθειας
Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, αν η γυναίκα χάσει βάρος μετά την εμμηνόπαυση, κάτι που θα διερευνηθεί σε μελλοντική μελέτη.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442