Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη είναι η ομπρέλα προστασίας της Ελλάδας

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη είναι η ομπρέλα προστασίας της Ελλάδας

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες κυρίως στο εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου έστειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας την ευρωπαϊκή ομπρέλα που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα θέματα.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες κυρίως στο εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου έστειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας την ευρωπαϊκή ομπρέλα που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα θέματα.

Ο κοινοτικός Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους Έλληνες Περιφερειάρχες στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, είπε με νόημα: «Η Ευρώπη είναι η ομπρέλα προστασίας της Ελλάδας για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Παρά το μήνυμα που έστειλε, και χωρίς να στέκεται στην αντιμετώπιση που είχε από το σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου στο θέμα της Προεδρικής εκλογής, δεν κινήθηκε εκδικητικά και πολλές φορές διευκόλυνε στις Βρυξέλλες με τις επαφές και επικοινωνίες του την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διαδραμάτισε και κεντρικό ρόλο να υπάρξει και η τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος όμως θεωρεί ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο ίδιος, φροντίζοντας να στέλνει τα απαραίτητα μηνύματα, ενώ συμβάλλει όσο μπορεί στην επίλυση διαφόρων «καυτών» θεμάτων, όπως και στο μεταναστευτικό που ήταν και το αντικείμενο της συνάντησής του με τους περιφερειάρχες, η οποία έγινε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειαρχών Κώστα Αγοραστού.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε στους περιφερειάρχες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα νέο πλαίσιο (σ.σ. την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη μετανάστευση) για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, μετά από πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος πριν από λίγο καιρό στο Κολέγιο των Επιτρόπων και τους επεσήμανε ότι για πρώτη φορά, η Ευρώπη αποκτά ολοκληρωμένη πολιτική για το ζήτημα.

«Το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά ιστορικής σημασίας ευκαιρία για τα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, που, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πυρός του προβλήματος» είπε και υποστήριξε πως πρέπει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση και υποβολή των σχεδίων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα τους επιτρέψουν να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν άμεσα την ευρωπαϊκή στήριξη.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο έχει τεράστια πολιτική σημασία για την Ελλάδα να ανταποκριθεί, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια και τις προδιαγραφές, στις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία και επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς την κατεύθυνση αυτή.

«Έχει, για παράδειγμα δρομολογήσει την αύξηση ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών. Θυμίζω ότι είχα πριν λίγες εβδομάδες συνάντηση με όλους του συναρμόδιους υπουργούς και είμαι σε ανοικτή γραμμή μαζί τους για την υλοποίηση όσων συζητήσαμε» είπε και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να κατευθύνει κονδύλια, όχι μόνο προς την κεντρική εξουσία αλλά και προς τις περιφέρειες και στους δήμους γι’ αυτό το σκοπό».

Ο επίτροπος υποστηρίζει ότι οι ελληνικές περιφέρειες μαζί με την κυβέρνηση πρέπει να υποβάλουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης, ώστε οι πόροι του Ευρωπαϊκού Διαρθρωτικού και Επενδυτικού Ταμείου να καλύψουν τις ανάγκες των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας και διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση και την όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που θα υποβληθούν.

«Είναι σαφές, ότι χωρίς την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να παρέχει στους μετανάστες στέγαση και περίθαλψη.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεχίσει να παρέχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της για να στηρίξει την Ελλάδα. Έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας» είπε.

Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Αθήνα κλιμάκιο της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης με Επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της και βρισκόμαστε στην τελευταία φάση πριν την ολοκλήρωση των ελληνικών προτάσεων, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τη χώρα στους τομείς της διαχείρισης των συνόρων, του ασύλου και της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών.

«Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων θα είναι άμεση και ουσιαστική» ανέφερε στις δηλώσεις του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024