Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέλεις μια ευτυχισμένη σχέση; Πες μόνο 2 λέξεις!

Θέλεις μια ευτυχισμένη σχέση; Πες μόνο 2 λέξεις!

Αρκούν μόνο δύο λέξεις και δεν είναι αυτές που νομίζετε.

Σοφία Εφραιμίδου, ψυχολόγος υγείας

Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε. Δεν είναι σ’ αγαπώ, ούτε σε θέλω, ούτε σε λατρεύω.
«Σε ευχαριστώ». Δυο απλές λέξεις που στο άκουσμα τους, μπορείς να αισθανθείς όμορφα. Γιατί όμως τα ζευγάρια δεν χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες λέξεις πολύ συχνά;
Ο William James, ένας μεγάλος Αμερικάνος Ψυχολόγος λέει: «Η μεγαλύτερη αξία στην ανθρώπινη φύση, είναι η εκτίμηση». Η εκτίμηση αποτελεί εκείνο το δώρο που δεν κοστίζει τίποτα, αλλά σημαίνει πολλά προς τους άλλους. Αν δείξεις έστω και λίγη μέσα από μια αποτελεσματική επικοινωνία, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για την βελτίωση της σχέσης.
Στην εκτίμηση βασίζονται οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Και η εκδήλωση τέτοιων θετικών συναισθημάτων, δεν θα πρέπει να θεωρείται αδυναμία. Αντιθέτα, η αναγνώριση και η ευγνωμοσύνη αποτελούν «υλικά» βελτίωσης των σχέσεων αλλά και της παραγωγικότητας στην εργασία. Αυτός ο θετικός προσανατολισμός μπορεί να βοηθήσει στην γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της ζωή μας.
Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι δεν λένε εύκολα «ευχαριστώ». Έχει να κάνει με το ότι δεν προλαβαίνουμε ή μήπως γιατί είμαστε εγωίστριες και ξεροκέφαλες; Ίσως και να θεωρούμε αυτοόητο αυτό που μας προσφέρεται. Όμως, όπως εσύ θέλεις να νιώθεις εκτίμηση, έτσι και ο άλλος απέναντι σου χρειάζεται την επιβεβαίωση.
Δυστυχώς μέσα στο σπίτι μας δεν εκτιμούμε –μόνο περιμένουμε! Ποιος μας είπε ότι ο άλλος είναι υποχρεωμένος να πλύνει τα πιάτα απλά και μόνο γιατί μας αγαπάει; Αυτό το κόλπο του «αν με αγαπάς θα…….» δεν αποτελεί εργαλείο επίτευξης ευτυχισμένης σχέσης. Πείτε ένα ευχαριστώ λοιπόν, για τα σκουπίδια που κατέβηκαν στον κάδο!
Και αφού ξεκινήσετε να το κάνετε, μην το σταματήσετε! Κάθε φορά, που σας δίνουν κάτι, σας φέρνουν καφέ, μαγειρεύουν, και σε όλα αυτά τα καθημερινά πράγματα, μην ξεχνάτε να ευχαριστείτε!
Ο ίδιος ψυχολόγος αναφέρει ότι «η τέχνη της σοφίας είναι η γνώση της παράβλεψης». Όταν λοιπόν κάποια πράγματα δεν γίνονται σύμφωνα με τις δικές σας προσδοκίες, μην αρχίσετε τα «στο είπα εγώ, δεν είσαι ικανός για τίποτα» κλπ.
Κάποιες φορές λοιπόν άφησε πίσω τις δικές σου ανάγκες, παράβλεψε αυτό που σε ενόχλησε και συνέχισε αυτό που έκανες λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανάγκες του άλλου.
Η εκτίμηση ποτέ δεν χαραμίζεται και πάντα επιστρέφεται. Η επιβεβαίωση των προσπαθειών μας σε μια σχέση δίνει πάντα το κίνητρο για ισορροπία, εκτίμηση και αυτοσεβασμό. Βρείτε πράγματα τα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε στον άλλο. Τι κάνει καλό; Θυμήστε του ότι είναι καλός και πώς κάνει πράγματα για εσάς. Προσφέρετε το ευχαριστώ σας και σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα. Και πολύ σύντομα θα σας επιστραφεί!
Σοφία Εφραιμίδου, Ψυχολόγος Υγείας/ Ομοιοπαθητικός.

woman.in.gr

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024