Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανδαλουσία: Η συνεργασία PSOE-Ciudadanos «γέννησε» κυβέρνηση

Ανδαλουσία: Η συνεργασία PSOE-Ciudadanos «γέννησε» κυβέρνηση

Περίπου τρεις μήνες μετά τις εκλογές στην Ανδαλουσία, στις οποίες το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι πήρε την πρώτη πικρή γεύση από τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, συγκροτήθηκε η τοπική κυβέρνηση μεταξύ του PSOE που κέρδισε τις εκλογές και των Ciudadanos. Πρόεδρος, η βρισκόμενη σε ενδιαφέρουσα Σουσάνα Ντίαθ. Πρόβα τζενεράλε εν όψει βουλευτικών;

Περίπου τρεις μήνες μετά τις εκλογές στην Ανδαλουσία, στις οποίες το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι πήρε την πρώτη πικρή γεύση από τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, συγκροτήθηκε η τοπική κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του PSOE που κέρδισε τις εκλογές και των Ciudadanos.

Υπενθυμίζει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE-A) υπό την Σουσάνα Ντίαθ ήρθε πρώτο σε εκείνη την αναμέτρηση, κερδίζοντας 47 από τις 109 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, όσες είχε κερδίσει και το 2012.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι περιορίστηκε στις 33 έδρες -από 55 το 2012. Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από το αναμενόμενο. To κόμμα έχασε μισό εκατομμύριο ψήφους σε μια περιοχή με υψηλότατη ανεργία, πολύ πάνω από τον (υψηλότατο) μέσο όρο της χώρας.

Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας ήταν η τρίτη πολιτική δύναμη της Ανδαλουσίας με 15 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ οι Ciudadanos, το κόμμα που ξεκίνησε από την Καταλονία και του οποίου ο νεαρός αρχηγός είναι γνωστός μόνο στο 65% των Ισπανών (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) κατάφερε να κερδίσει 9 έδρες στην τοπική Βουλή.

Tελικά, ύστερα από τρεις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, το Ciudadanos αποφάσισε να προσθέσει τις 9 έδρες του στις 47 των Σοσιαλιστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των Ciudadanos στην Ανδαλουσία ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπήρξε γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων. «Αποφασίσαμε να παίξουμε το ρόλο της υπεύθυνης πολιτικής δύναμης. Όλοι έλεγαν ότι δεν έπρεπε να ξαναπάμε σε εκλογές, αλλά κανένας δεν αναλάμβανε και την ευθύνη να πάμε ένα βήμα παρακάτω» τόνισε ο Χουάν Μαρίν.

Συμφωνία και στη Μαδρίτη

Εν τω μεταξύ, οριστικοποιήθηκε και η σύμπραξη των Σοσιαλιστών με την Μανουέλα Καρμένα, ώστε εκείνη να γίνει δήμαρχος της Μαδρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, η Εσπεράνθα Αγκίρε, υποψήφια του Ραχόι κέρδισε μεν τον δήμο της Μαδρίτης, ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και ξέμεινε από πολιτικούς συμμάχους.

Το σκηνικό αυτό -νίκη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία και συμμάχους- επαναλήφθηκε για το κόμμα του Ραχόι σε πολλές πόλεις και περιφέρειες της χώρας, με αποτέλεσμα τα μικρότερα κόμματα Podemos και Ciudadanos να αναδειχθούν σε ρυθμιστές.

Στην περίπτωση της Μαδρίτης ο σχηματισμός Ahora Madrid (που στήριξε και το Podemos) με επικεφαλής την πρώην δικαστικό Μανουέλα Καρμένα ήρθε δεύτερος, αλλά πέτυχε να συμφωνήσει με τους Σοσιαλιστές του PSOE, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στον Δήμο.

Εικόνα από το μέλλον;

Οι συνεργασίες σε μεγάλους δήμους της Ισπανίας (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Σεβίλη, Βαλένθια κλπ), αλλά και σε τοπικές κυβερνήσεις δίνουν το στίγμα εν όψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να κερδίσει την αυτοδυναμία. Το Λαίκό Κόμμα (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, με τους Σοσιαλιστές (PSOE) να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής.

Το μεγάλο ζητούμενο -εφόσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματα- είναι τι στάση θα τηρήσουν τα δύο μικρότερα κόμματα -Ciudadanos και Podemos.

Ήδη, αμέσως μετά τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, τόσο ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos όσο και ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos έθεσαν συγκεκριμένους όρους για να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν την όποια συμμαχία.

Το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο με τους όρους των «μικρών» έναντι των «μεγάλων» να είναι μάλλον σκληρότεροι.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024