Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: To ISIS πουλά κορίτσια για ένα πακέτο τσιγάρα

ΟΗΕ: To ISIS πουλά κορίτσια για ένα πακέτο τσιγάρα

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για θέματα σεξουαλικής βίας καταγγέλλει ότι η απαγωγή νεαρών κοριτσιών αποτελεί βασική στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους για την προσέλκυση ξένων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με τον Ζαϊνάμπ Μπανγκούρα, τα κορίτσια πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα «ακόμα και για ένα πακέτο τσιγάρα».

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για θέματα σεξουαλικής βίας καταγγέλλει ότι η απαγωγή νεαρών κοριτσιών αποτελεί βασική στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους για την προσέλκυση ξένων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την Ζαϊνάμπ Μπανγκούρα, τα κορίτσια πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα «ακόμα και για ένα πακέτο τσιγάρα».

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ επισκέφθηκε το Ιράκ και τη Συρία τον Απρίλιο και εργάζεται πάνω σε σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας από τους μαχητές του ISIS.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται πάνω στα κορμιά γυναικών» δήλωσε η Μπανγκούρα.

Τζιχαντιστές διαχειρίζονται σκλαβοπάζαρα για κορίτσια που έχουν απαγάγει στη διάρκεια επιθέσεων, ωστόσο δεν υπάρχουν αριθμοί απαχθέντων.

Τα κορίτσια πωλούνται «ακόμα και για ένα πακέτο τσιγάρα» ή για μερικές εκατοντάδες δολάρια, δήλωσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η Μπανγκούρα, η οποία μίλησε σε γυναίκες και κορίτσια που κατάφεραν να διαφύγουν από τους τζιχαντιστές, καθώς και με τοπικούς θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, περιέγραψε τη συμφορά των κοριτσιών, πολλά από τα οποία είναι μέλη της μειονότητας Γιαζίντι.

«Μερικές τις πήραν, τις κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο -περισσότερες από 100 σε ένα σπίτι-, τις έγδυσαν και τις έπλυναν. Στη συνέχεια τις ανάγκασαν να σταθούν μπροστά σε ένα πλήθος ανδρών που αποφάσισαν «τι αξίζουν»» δήλωσε.

Η Μπανγκούρα περιέγραψε μία σοκαριστική ιστορία. Μία 15χρονη πωλήθηκε σε ηγετικό στέλεχος του ISIS, σε έναν 50χρονο σεΐχη, ο οποίος της έδειξε ένα όπλο και της είπε: «Πες μου τι θέλεις».

Εκείνη απάντησε ότι θέλει το όπλο και ο σεΐχης της απάντησε: «Δεν σε αγόρασα για να αυτοκτονήσεις». Στη συνέχεια τη βίασε.

Η Μπανγκούρα ισχυρίστηκε ότι οι απαγωγές νεαρών κοριτσιών χρησιμοποιούνται ως δέλεαρ για την προσέλκυση ξένων μαχητών.

«Έτσι προσελκύουν νεαρούς άνδρες: (τους λένε) έχουμε γυναίκες που σε περιμένουν, παρθένες που μπορείς να παντρευτείς» κατήγγειλε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι περίπου 25.000 ξένοι μαχητές από περισσότερες από 100 χώρες εμπλέκονται σε μάχες σε ολόκληρο τον κόσμο, με την πλειοψηφία να μεταβαίνει σε Ιράκ και Συρία.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κακοποίηση των γυναικών από τους τζιχαντιστές ως «μεσαιωνική πρακτική», λέγοντας ότι το ISIS «θέλει να χτίσει μία κοινωνία που να αντικατοπτρίζει τον 13ο αιώνα».

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024