Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών

Ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. Τρία από τα κόμματα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να ψηφίσουν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. Τρία από τα κόμματα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να ψηφίσουν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ δήλωσαν την επιφύλαξή τους, αν και υπήρξε η κοινή διαπίστωση όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας.

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε από την πλευρά της ότι στην πορεία της συζήτησης θα αναζητήσει ένα κοινό πλαίσιο, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» εισήχθη για επεξεργασία και εξέταση στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό κώδικα.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:

  • Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενιαίας διαχειριστικής αρχής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με τους μετανάστες και πρόσφυγες, που θα εποπτεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων.

Εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων και αλληλέγγυων φορέων, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τόνισαν ότι ακόμα πολλά παιδιά αποκλείονται καθώς η αναγνώρισή τους παραμένει εξαρτημένη από την νομιμότητα των γονιών τους και την επιτυχή φοίτησή τους στην εκπαίδευση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024