Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία Gazprom - Αγκυρας για τον TurkStream έως τα τέλη Ιουνίου

Συμφωνία Gazprom – Αγκυρας για τον TurkStream έως τα τέλη Ιουνίου

Η γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom πρόκειται να υπογράψει με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού TurkStream, μέσω του οποίου, αντί της Ουκρανίας, σκοπεύει να παραδίδει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ανέφερε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Η γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom πρόκειται να υπογράψει με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού TurkStream, μέσω του οποίου, αντί της Ουκρανίας, σκοπεύει να παραδίδει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ανέφερε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει πως θέλει να αρχίσει από αυτόν τον μήνα την κατασκευή του αγωγού αερίου, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο για να αντισταθμίσει την ξαφνική εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream. Η διακυβερνητική συμφωνία ωστόσο ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγκυρα δεν έχει ακόμη μονογραφηθεί, εξαιτίας της δυσκολίας να συμφωνηθούν οι τιμές, σημειώνει ο ρωσικός Τύπος.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είμαστε σύμφωνοι σε όλα, δεν μένει παρά να υπογράψουμε επισήμως με έναν νέο υπουργό ή έναν νέο πρωθυπουργό», ο οποίος θα διοριστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο TurkStream πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισεκ. κυβικά μέτρα, ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά, επειδή ο ρωσικός όμιλος δεν θέλει να υπογράψει και πάλι συμβόλαιο με την Ουκρανία για τη διαμετακόμιση του αερίου, «όποιοι κι αν είναι οι όροι», μετά την εκπνοή του υφιστάμενου συμβολαίου το 2019, διευκρίνισε ο Μεντβέντεφ.

Η Gazprom θέλει αντίθετα οι Ευρωπαίοι να κατασκευάσουν μόνοι τους τις υποδομές για να παίρνουν το ρωσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα.

«Η μπάλα είναι στην περιοχή των Ευρωπαίων», επέμεινε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε πως «στα πιο απαισιόδοξα σενάρια» το 2025 η Ευρώπη θα έχει ανάγκη 80 δισεκ. κυβικά μέτρα επιπλέον απ’ ό,τι σήμερα και πως ενδεχόμενες παραδόσεις φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν την κατανάλωση.

Ο ρωσικός όμιλος διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός αγωγού αερίου που θα επεκτείνει τον TurkStream στο ελληνικό έδαφος. Mια συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Για φέτος η Gazprom προβλέπει να παραδώσει στην Ευρώπη και την Τουρκία 153 έως 155 δισεκ. κυβικά μέτρα, έναντι 147 δισεκ. πέρυσι, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του κρατικού ομίλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024