Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να δρουν στην Ανατολική Ουκρανία, παρά τις όποιες διαψεύσεις της Μόσχας, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G7. Όπως σημείωσε, το γεγονός αυτό υποχρεώνει τις χώρες-μέλη της G7 να ενισχύσουν της κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας εάν χρειαστεί, κάτι που τονίζεται και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές όσα είχε πει νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος για τη θέση τής G7 στο ουκρανικό ζήτημα, ο αμερικανός πρόεδρός υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρις ότου η Μόσχα και φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία σεβαστούν πλήρως την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, τον Φεβρουάριο.

«Η G7 κάνει σαφές ότι εάν είναι απαραίτητο θα επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας», τόνισε ο Ομπάμα υπονοώντας ότι η όποια ανάμειξη της Ρωσίας στην Ουκρανία λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας της –«που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση»- και του ρωσικού λαού.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Επομένως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήττουν τη Ρωσία και πλήττουν το ρωσικό λαό» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η G7 «καθιστά σαφές ότι εάν είναι απαραίτητο θα επιβάλουμε επιπρόσθετες σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας».

Στενότερη συνεργασία με Ιράκ κατά τζιχαντιστών

Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος στις προσπάθειες να περιοριστεί η ροή ξένων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και ότι όλες οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερα για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων, εάν αυτό κρίνεται πως θα βοηθούσε.

«Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε περισσότερα στελέχη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, να εξοπλιστούν καλά και να επικεντρωθούν [στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών]», σημείωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας πως ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι «θέλει το ίδιο πράγμα, κι έτσι εξετάζουμε διάφορα σχέδια για το πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό».

Ο Ομπάμα έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Αμπάντι στο περιθώριο της συνόδου της G7. Επισήμανε ωστόσο πως η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη «ολοκληρωμένη στρατηγική» για να βοηθήσει τη Βαγδάτη να ανακτήσει τον έλεγχο περιοχών που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς αυτό θα προϋπέθετε η κυβέρνηση του Ιράκ να αναλάβει δεσμεύσεις για τον τρόπο που θα γίνεται η στρατολογία και η εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα που επίσης συζητήθηκαν στη G7, ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την πρόοδο που καταγράφηκε όσον αφορά μια παγκόσμια, «ισχυρή» συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος υπενθύμισε την ανάγκη ανάληψης ταχείας και αποφασιστικές δράσης για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως στους +2° C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα διέψευσε τις πληροφορίες πως είπε σε γάλλο αξιωματούχο πως ανησυχεί για την ενίσχυση του δολαρίου, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την παγκόσμια οικονομία.

«Δεν είπα κάτι τέτοιο και η πρακτική μου είναι να μην σχολιάζω τις καθημερινές διακυμάνσεις (της συναλλαγματικής ισοτιμίας) του δολαρίου ή οποιουδήποτε άλλου νομίσματος» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

Τέλος, ο Ομπάμα, αναφερόμενος στο σκάνδαλο που έπληξε τη FIFA, σημείωσε ότι το ποδόσφαιρο είναι μεν απλώς ένα άθλημα, αλλά είναι επίσης μια «τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα», η οποία είναι ανάγκη να διεξάγεται με «ακεραιότητα» και με «διαφάνεια», κάτι που όπως είπε θεωρεί ιδιαίτερα «σημαντικό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο