Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Έλληνες πρωταθλητές Ευρώπης στο κάπνισμα

Οι Έλληνες πρωταθλητές Ευρώπης στο κάπνισμα

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα κατοίκους της Ελλάδας επιμένουν να καπνίζουν, αναδεικνύοντας τη χώρα σε πρωταθλήτρια των θεριακλήδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα κατοίκους της Ελλάδας επιμένουν να καπνίζουν, αναδεικνύοντας τη χώρα σε πρωταθλήτρια των θεριακλήδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 26% των Ευρωπαίων παραμένουν καπνιστές, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των καπνιστών εμφανίζουν μείωση κατά 2% στην ΕΕ από το 2012.

Η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά με 38% και 35% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, καπνιστές είναι το 43% των ανδρών και το 33% των γυναικών. Οι περισσότεροι καπνιστές αγοράζουν πακέτο τσιγάρων καθημερινά (76%) ενώ εννέα στους δέκα (92%) δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το 52% των ελλήνων καπνιστών ξεκίνησε το κάπνισμα σε ηλικία μεταξύ 15 και 18 ετών, ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς (57%) δεν έχουν ποτέ προσπαθήσει να το διακόψουν.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία, όπου το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί στο 11 και 19 τοις εκατό αντίστοιχα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η μεγαλύτερη πτώση από το 2012 έως το 2015 σημειώθηκε στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών (25% από 29%).

Το 59% των ευρωπαίων καπνιστών έχει προσπαθήσει να διακόψει το κάπνισμα, αλλά μόνο το 19% αποφάσισε να το κάνει τον τελευταίο χρόνο. Από αυτούς, το 12% έχει επιχειρήσει τη διακοπή του μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε σύγκριση με 7% το 2012. Ωστόσο, μόνο το 14% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων κατάφερε να μειώσει ή να σταματήσει το κάπνισμα.

Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου ανακοινώθηκαν με ευκαιρία την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ex-smokers are Unstoppable» («Οι Πρώην Καπνιστές είναι Ασταμάτητοι»), η οποία ενθαρρύνει τους καπνιστές να ξεκινήσουν μια προσωπική προσπάθεια για τη διακοπή του.

Η Κομισιόν υποστηρίζει μάλιστα ότι, μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach, ένας στους τρεις καπνιστές μεταξύ 431.000 εγγεγραμμένων χρηστών προηγούμενων εκστρατειών διέκοψαν το κάπνισμα έπειτα από τρεις μήνες χρήσης της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024