Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Live: Tη Βουλή ενημερώνει για τις προτάσεις των εταίρων ο Αλέξης Τσίπρας

Live: Tη Βουλή ενημερώνει για τις προτάσεις των εταίρων ο Αλέξης Τσίπρας

Σε μια προσπάθεια για κοινή γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις των εταίρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει σε λίγη ώρα τη Βουλή για τις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Παρακολουθήστε τις ομιλίες ζωντανά.

Σε μια προσπάθεια για κοινή γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις των εταίρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει το απόγευμα της Παρασκευής τη Βουλή για τις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Τα μεσάνυχτα σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η πρόταση που του παρουσιάστηκε εμπεριείχε μέτρα τα οποία ουδέποτε είχαν συζητηθεί στο Brussels Group.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία σε αντίθεση με την πρόταση της ελληνικής πλευράς, που όπως τόνισε αντανακλά το κοινό έδαφος όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο. Στη σημερινή συζήτηση που έχει προκαλέσει στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν ανοιχτά θέση και να πουν εάν θα στήριζαν ή όχι μια συμφωνία με το περιεχόμενο που διέρρευσε από τους δανειστές.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να εκθέσει ή ακόμη και να δεσμεύσει τα άλλα πολιτικά κόμματα προτού αναλάβει τον άχαρο ρόλο να αναμετρηθεί με το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε ήδη τα μηνύματα που έχει πάρει επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες για τη συμφωνία είναι απορριπτικά.

Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Η κυβέρνηση ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πρόθεσή της να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης το απόγευμα της Παρασκευής. Αν και το αρχικό αίτημα ήταν για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, τελικά επελέγη διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Η διαδικασία αυτή περιγράφεται στον Κανονισμό της Βουλής ως η μικρότερη διαδικασία ενημέρωσης από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως». Το αίτημα διατυπώνεται στον εκάστοτε Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από 24 ώρες τουλάχιστον. Η γνωστοποίηση του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα στην Πρόεδρο του Σώματος συμπίπτει χρονικά με το περιθώριο που θέτει ο κανονισμός.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μια αρχική τοποθέτηση 10 λεπτών, στην οποία θα απαντήσουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, με 5λεπτες τοποθετήσεις. Κατόπιν θα δευτερολογήσει ο πρωθυπουργός επίσης για πέντε λεπτά. Ακολούθως, οι πολιτικοί αρχηγοί δευτερολογούν για τρία λεπτά και τη συζήτηση κλείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την τριτολογία του για πέντε λεπτά της ώρας.

Όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενη ανάλογη κοινοβουλευτική διαδικασία, τα χρονικά όρια για τις τοποθετήσεις δεν αναμένεται να τηρηθούν αυστηρά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επιτρέψει αγορεύσεις που διήρκεσαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024