Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το «τάγμα» εθελοντών που θέλει να επιτηρήσει την αβέβαιη κάλπη

Τουρκία: Το «τάγμα» εθελοντών που θέλει να επιτηρήσει την αβέβαιη κάλπη

Η Τουρκία έχει μεν ισχυρό ιστορικό διαφάνειας στις εκλογές, όμως η επικείμενη μάχη στις 7 Ιουνίου φαίνεται ότι μπορεί ακόμη και να κρίνει στο νήμα την αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος -και έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν πως ο «πειρασμός» για νοθεία θα είναι μεγάλος. Ομάδα-κίνημα θέλει να κινητοποιήσει χιλιάδες εθελοντές επιτηρητές ώστε να αποτραπούν παρατυπίες. Δεν κρύβουν ότι θεωρούν την ύπαρξή τους αποτέλεσμα της «διάβρωσης της εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς».

Η Τουρκία έχει μεν ισχυρό ιστορικό διαφάνειας στις εκλογές, όμως η επικείμενη μάχη στις 7 Ιουνίου φαίνεται ότι μπορεί ακόμη και να κρίνει στο νήμα την αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος -και έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν πως ο «πειρασμός» για νοθεία θα είναι μεγάλος.

Ομάδα-κίνημα θέλει να κινητοποιήσει χιλιάδες εθελοντές επιτηρητές ώστε να αποτραπούν παρατυπίες. Δεν κρύβουν ότι θεωρούν την ύπαρξή τους αποτέλεσμα της «διάβρωσης της εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς».

Της ομάδας «Oy Ve Otesi» (Στην ψήφο και παραπέρα) ηγείται ο 32χρονος Σερτζάν Τσελεμπί, που δηλώνει στο Reuters ότι «ανδρώθηκε πολιτικά» στις σαρωτικές κινητοποιήσεις εναντίον του Ερντογάν πριν από δύο χρόνια.

Ο ίδιος, όπως και ο κύκλος συνεργατών του, δεν κρύβουν ότι δεν συμπαθούν καθόλου τον νυν τούρκο πρόεδρο. Επιμένουν ωστόσο πως αφήνουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις «στην πόρτα» πριν ξεκινήσουν τις ομιλίες που διοργανώνουν τις τελευταίες ημέρες ανά τη χώρα ώστε να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους για τα δικαιώματά τους και να μαζέψουν εθελοντές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ομάδα χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος της από δωρεές και εισφορές μελών αλλά υποστηρίζεται από τα προξενεία Σουηδίας και Ολλανδίας.

Tα νοτιοανατολικά της χώρας θεωρούνται τα πιο «επικίνδυνα» για μεθοδεύσεις: Σε όλη την επικράτεια, ισχυρότερος κίνδυνος για τον Ερντογάν δεν είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το κουρδικό HDP. Οπότε, στην πρώτη γραμμή των εκλογικών τμημάτων που -κάθε κόμμα- θα ήθελε να επηρεάσει το αποτέλεσμα βρίσκονται οι περιφέρειες όπου το κουρδικό κόμμα έχει ισχυρότερη απήχηση.

Ο νόμος επιτρέπει μόνο σε αντιπροσώπους κομμάτων ή υποψηφίους να επιτηρούν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, οπότε η ομάδα βασίζεται στη συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης για να αποκτήσει πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα.

Το κυβερνών κόμμα AKP έχει απορρίψει τη συνεργασία: «Δεν πιστεύουμε πως είναι απολύτως ανεξάρτητοι» λέει ο αντιπρόεδρός του Μουσταφά Σεντόπ, λέγοντας πως «εάν προσπαθήσουν να ρίξουν σκιές στην κάλπη, δεν θα το επιτρέψουμε».

Σύμφωνα με τον Τσελεμπί, το κίνημα βρίσκεται σε συνεννόηση με πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Τσελεμπί δηλώνει επίσης αισιόδοξος πως χιλιάδες μέλη του θα βρίσκονται πάνω παό την κάλπη, και κυρίως στα νοτιοανατολικά.

Στις περυσινές προεδρικές εκλογές, το κίνημα είχε ισχυρή παρουσία σε έξι πόλες, φέτος ο στόχος βρίσκεται σε 70.000 εθελοντές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024