Σε κίνδυνο η βιοποικιλότητα της Ευρώπης
Το 15% περίπου των πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το 7,5% όλων των θαλάσσιων ειδών ψαριών που διαβιούν σε ευρωπαϊκά ύδατα, απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την Πράσινη Εβδομάδα, η οποία είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη της Ευρώπης που ασχολείται ειδικά με την περιβαλλοντική πολιτική.
Το 15% περίπου των πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το 7,5% όλων των θαλάσσιων ειδών ψαριών που διαβιούν σε ευρωπαϊκά ύδατα, απειλούνται με εξαφάνιση.
Αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την Πράσινη Εβδομάδα, η οποία είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη της Ευρώπης που ασχολείται ειδικά με την περιβαλλοντική πολιτική και αρχίζει τις εργασίες της σήμερα, Τετάρτη.
Η διάσκεψη θα εξετάσει τους λόγους στους οποίους οφείλονται οι τάσεις αυτές, καθώς και τρόπους για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας.
Στις εκθέσεις αναφέρεται ότι παρά ορισμένες επιτυχίες σχετικά με τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών ήδη μειώνονται εξαιτίας της υπεραλίευσης, της μεταβολής της χρήσης γης, της ρύπανσης, της ανάπτυξης υποδομών και της κλιματικής αλλαγής.
Αν και ο γάδος του Ατλαντικού και ο ερυθρός τόνος του Ατλαντικού ανακάμπτουν, η διαχείριση των θαλασσών επέφερε μικρότερη επιτυχία για άλλα εμπορικά είδη. Οι καρχαρίες και τα σαλάχια είναι τα πλέον απειλούμενα είδη, με το 40,4% να απειλείται με εξαφάνιση και το 39,7% να αντιμετωπίζει μείωση των πληθυσμών. Το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος ψαριού «άγγελος» (Squatina squatina), το οποίο κάποτε απαντιόταν σε όλα τα ευρωπαϊκά ύδατα, περιορίζεται σήμερα μόνο στα Κανάρια Νησιά.
Όσον αφορά τα πτηνά, το 13% των 533 ειδών που εξετάστηκαν (δηλαδή 67 είδη), είναι απειλούμενα και μεταξύ αυτών, 10 είναι «κρισίμως κινδυνεύοντα». Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα εμβληματικά πτηνά όπως η καλημάνα (Vanellus gregarius), το σημυδοτσίχλονο και η λεπτομύτα.
Όμως, η στοχοθετημένη δράση διατήρησης που ξεκίνησε με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, έχει οδηγήσει και σε επιτυχία: 20 είδη που κάποτε ήταν απειλούμενα, κατατάσσονται σήμερα στην κατηγορία των ειδών που προκαλούν τις λιγότερες ανησυχίες, όπως ο αργυροπελεκάνος, η ευρασιατική τουρλίδα, ο τσίφτης, και το κιρκινέζι.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίντεμανς, αρμόδιος για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης, που αποτελεί την υγεία και τον πλούτο μας – σε αυτήν στηρίζεται τόσο η ποιότητα της ζωής μας όσο και η οικονομία μας. Η βιοποικιλότητα απειλείται και πρέπει να μεριμνήσουμε για τη σωστή προστασία της».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Greek Banks Reshape Insurance Sector With New Deals
- Σαλαμίνα: Περιπολικό παρέσυρε 12χρονη έξω από σχολείο τραυματίζοντάς την σοβαρά στο πόδι
- Ολυμπιακός: Το πρόγραμμα μέχρι το Final Four της Euroleague
- Γαστούνη: Οκτώ προσαγωγές για τον εμπρησμό του μαγαζιού του περιπτερά που είχε ξυλοκοπηθεί
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (6/5): Πού θα δείτε το Game 3, Παναθηναϊκός-Βαλένθια και τον ημιτελικό Μπάγερν-Παρί Σεν Ζερμέν
- Βραβεία Βιβλίου Public 2026
- ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ: Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση & Σίγουρη Επιτυχία για Κάθε Μαθητή
- Μάθιου Πέρι: Τα μυστικά των Friends και η κληρονομιά του Τσάντλερ στο σφυρί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442