Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαξίμου: Δεν έχουν στείλει σχέδιο συμφωνίας οι θεσμοί

Μαξίμου: Δεν έχουν στείλει σχέδιο συμφωνίας οι θεσμοί

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών, ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών, αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης, μετά την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο και σχολιάζοντας αναφορές για κείμενο - τελεσίγραφο εκ μέρους των εταίρων. Καταθέσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο τη Δευτέρα, οι εταίροι θα πρέπει να αποφασίσουν, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών, ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών, αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης, μετά την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο και σχολιάζοντας αναφορές για κείμενο – τελεσίγραφο εκ μέρους των εταίρων.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του ευρωσυστήματος δήλωσε στο in.gr πως οι αποφάσεις για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας Ελλάδας – πιστωτών θα ληφθούν στο Brussels Group, ενώ διέψευσε πως στη διάρκεια της πενταμερούς εξετάστηκε το περιεχόμενο μιας συμφωνίας – τελεσιγράφου (take it or leave it) για την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της πενταμερούς σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τη συμμετοχή της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, διακινήθηκαν πληροφορίες που ήθελαν τους εταίρους να θέτουν την ελληνική κυβέρνηση προ διλήμματος, θέτοντας υπόψη της ένα κείμενο συμφωνίας με τη μορφή τελεσιγράφου.

Απαντώντας στις αναφορές αυτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς». Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα και επανέλαβε ένα περίγραμμα προϋποθέσεων για την επιτευξη συμφωνίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην βιωσιμότητα του χρέους.

Πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ σε δηλώσεις του μετά την πενταμερή σύσκεψη ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη για εντατικοποίηση των διεργασιών σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο της πενταμερούς σύσκεψης ανέφεραν πως στόχος ήταν η διαμόρφωση κοινής θέσης των εταίρων έναντι της Αθήνας, στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης υπήρχε ένα τεχνικό κείμενο, που είχε συντάξει η Κομισιόν, επί του οποίου οι εταίροι θα αναζητούσαν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα είχε επί της ουσίας επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών, προκειμένου να προταθεί στην Ελλάδα μια κοινή πρόταση. Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια της συμφωνίας, η ίδια είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι η μόνη προθεσμία είναι το τέλος του Ιουνίου [όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης].

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι οι πιστωτές θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα κείμενο συμφωνίας, με στόχο να τερματιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Το πρακτορείο ανέφερε ότι υπάρχει κείμενο συμφωνίας που προβλέπει για το 2015 μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024